Saç çekip coplayan o polisler yargılanıyor

'Gezi Direnişi' sırasında İzmir Kordon'da bir genç kızın saçını çekip copla vurdukları gerekçesiyle haklarında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan iki çevik kuvvet polisinin yargılanmasına Bayraklı Adliyesi'nde devam edildi.

32'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık polis memurlarından M.K. ile avukatı Tolga Yurdakul ve tanıklar katıldı. Duruşmada, olaya tanık olan gazeteciler ile polis memurları dinlendi.

O dönem evlerine gidip iki saat uyuduktan sonra tekrar görev başına gittiklerini ve artık bedenen tükenme noktasına geldiklerini söyleyen tanık polis memurlarından M.B., "Bu psikoloji içerisindeydik. Zor şartlarda çalışıyorduk. Görüntüler kötü ama. Bizler, çevik kuvvette görev yapan polisler, arkadaşım İ.G., kötü şiddet yanlısı insanlar değil. Orada orantılı güç kullanıp kendisine hareket eden kişiyi gözaltına almaya çalışıyordu" savunmasını yaptı.

Tanık olarak dinlenen Ö.A. ise "Kimin kime vurduğunu görmedim. Kargaşa oldu. Gelen sesler üzerine polis memurlarının yanına gidip onları ayırdım" dedi.

Tanıkların dinlenmesinin ardından, olay anı ham görüntülerinin, haber ajanslarından istenmesine ve duruşmanın, Aralık ayına ertelenmesine karar verildi.

Ne olmuştu?

İzmir Gündoğdu Meydanı'nda 2 Haziran 2013 tarihinde Gezi Parkı'nda yaşanan polis şiddetini protesto etmek isteyenlere polis engel oldu. Bu sırada Kordon'da rıhtım üzerinde oturan ve protesto ile ilgisi olmayan gençler de polislerce coplandı. Özellikle bir polisin genç kızı saçından tutup çekerek coplaması ülke genelinde büyük tepkiye neden oldu.

Olayın ardından kask numaralarından belirlenen iki polis hakkında soruşturma açıldı. Önce pasif göreve çekilen iki polis, ardından açığa alındı. İzmir Barosu da polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı, sanıkların olaya karışmayan ve sahil kenarında oturan gençlere karşı 'hukuka aykırı, yetkilerini aşarak zor kullandıkları' gerekçesiyle 'görevi kötüye kullanma' suçundan 1- 3 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açtı.