Kadına şiddet yalnızca fiziksel değil

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde, kadının maruz kaldığı erkek ve toplum şiddetinin son bulması, özellikle kadının işgücüne katılımının önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulundu.

EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu, günde ortalama beş kadının erkek şiddeti dolayısıyla hayatını kaybettiğini belirterek; "Kız çocuklara uygulanan ayrımcılık, onların öğrenim hayatlarını olumsuz etkiliyor. 15 yaşından büyük 3 milyon kişi halen okuma-yazma bilmiyor ve bu rakamın 2,6 milyonu kadınlardan oluşuyor. TÜİK verilerine göre istihdamda yer alan kadınların yüzde 57,8'i sigortasız çalıştırılıyor. Son bir yılda 18 yaşından küçük kızını evlendirmek isteyen ailelerin mahkemeye başvurularında yüzde 94,2'lik bir artış oldu. Şiddeti sadece fiziksel olarak düşünmemek lazım, tüm bunlar kadına yönelik şiddetin bir parçasıdır. Ülkemizin kadına yönelik şiddet konusunda hâlâ nihai çözümler üretememiş olması bizlere üzüntü veriyor" dedi.

EGİKAD olarak kadınlara ve toplumda dezavantajlı durumda olanlara istihdam ve girişimcilik ruhu aşılamak, toplumda buna uygun düzenlemelerin önünü açmak için çeşitli projeler yürüttüklerini ifade eden Elmasoğlu, şöyle konuştu: "Hedeflerimizde önemli ilerlemeler kaydetmemize rağmen, temel insan hakları kapsamında değerlendirilen eğitim, sağlık, iş ve eşitlik konularında kadınlar için gereken adımların atılmasının, uygun düzenlemelerin ve yasaların yürürlüğe konmasının hayati öneme sahip olduğunu tekrar belirtiyor ve yetkilileri görev almaya çağırıyoruz."