Mayın mağdurunun hedefi dünya şampiyonası

Diyarbakır Kulp ilçesi Uzunoava köyünde yerde bulduğu mayınla oynaması sonucu sol kolunu ve sol gözünü kaybeden 19 yaşındaki Nesim Öner’in hedefi atletizm dalında dünya şampiyonası elde etmek.

Diyarbakır Kulp ilçesi Uzunova köyünde 2004 yılında çobanlık yaptığı esnada bulduğu mayının patlaması sonucuyla sol kolunu ve bir gözünü kaybeden Nesim Öner’in başarıları göz kamaştırıyor.

Mayında bir kolunu ve gözünü kaybeden Öner, köyden göç ederek, Diyarbakır’a yerleşmesinden sonra atletizmle tanıştı. Bedensel Engelliler Atletizm dalında çok sayıda başarılara imza atan Öner, geçtiğimiz yıl İngiltere’de düzenlenen Londra Olimpiyatlarına katılarak Türkiye’yi temsil etmişti. Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Avrupa Bedensel Engelliler Atletizm Şampiyonası’nda Avrupa üçüncüsü olarak bronz madalya kazanan ve Londra olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil eden Nesim Öner’in şimdiki hedefi ise, dünya şampiyonasında büyük başarılar elde etmek. Diyarbakır’da antrenörü tarafından her gün idman yapan Öner’e en büyük destek ise, Galatasaray Kulübü Yöneticisi Adnan Öztürk tarafından geliyor.

Öztürk, Öner’e her ay sabit bir maaş vererek, tüm antrenman masraflarını karşılıyor. Adnan Öztürk’ün verdiği destekten ötürü kendisine teşekkürlerini ileten Nesim Öner’in mayın mağduru olarak çözüm sürecinin gelişmesinden büyük bir mutluluk yaşadığını anlattı.

Köyde çobanlık yaptığı esnada bir demir parçasını bulduğunu ifade eden Öner, demir parçasına taş attığını ve bir anda büyük bir patlama yaşandığını kaydetti. Öner yaşadığı olayı şöyle anlattı: "2004 yılıydı. O esnada köyde çobanlık yapıyordum. Yerde bir demir parçası gördüm. Ne olduğunu bilmiyordum. Daha sonra büyük bir taş alarak gördüğüm o demir parçasına fırlatmamla büyük bir patlama meydana geldi. Demir parçasının bulduğum yer bizim her zaman gelip geçtiğimiz oyun oynadığımız bir yerdi. O demir parçasının mayın olduğunu bilmiyordum. 10 yaşındayım ve mayının da ne olduğunu bilmiyordum. Mayın patlamasından sonra 3 ay hastanede tedavi gördüm. Okuluma ara vermek zorunda kaldım. Tedavim bittikten sonra Görme Engelliler İlköğretim Okulu’nda eğitimime devam ettim. Buradaki eğitimimden sonra Lise eğitimime devam ettim. Lisede mezun olmadan önce atletizmle tanıştım. Beden eğitimi öğretmenimin desteğiyle atletizm çalışmaya başladım. Okulda her gün antrenman yapıyordum. Her geçen gün ilgim atletizme artıyordu. Lise eğitimimi bitirdikten sonra, Dicle Üniversitesi Antrenörlük bölümünde okuyorum.”

“MAYIN EN KÖTÜ İSİMLERİN VEREBİLECEĞİ BİR ŞEYDİR”
Mayını hem bir komutan hem de bir asker olarak tanımlayan Nesim Öner, mayına en kötü isimlerin verebileceği kadar kötü bir şey olduğunu anlattı.

Çözüm sürecinden umutlu olduğunu ifade eden mayın mağduru Nesim Öner, sürece destek verdiğini söyledi. Öner, “Her şey çok hızlı gelişti. Aslında olması gereken de budur. Bu sürece çok umutlu bakıyorum. İlk defa, iyi bir şekilde böyle bir süreç işleniyor. Artık savaşlar bitsin, barış olsun diyorum” diye konuştu. Öner, Fransa’da yapılacak Dünya Atletizm Şampiyona yarışması öncesi yoğun bir antrenman yaptığını ifade ederek, “Geçen yıl Hollanda’da yapılan Avrupa Bedensel Egeliler Atletizm yarışmasında Avrupa 3. oldum. 2012 yılında İngiltere Londra’da düzenlenen 2012 Olimpiyatlarına katıldım. Olimpiyatlarda Türkiye’yi temsil ettim. Bu benim için gurur verici bir şeydi. Şimdiki hedefim ise, 2013 Temmuz ayında Fransa Lyon şehrinde yapılacak Dünya Şampiyonası yarışmasında büyük başarı elde etmektir. Bu yarışma için yoğun bir tempoyla hazırlık yapıyoruz. Dünya şampiyonasında hedefim ilk 3’e girmektir” ifadelerini kullandı.