İzmir'de tiyatro rüzgarı esecek

27 Mart’ta başlayacak Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri, kentte 10 gün boyunca tam bir tiyatro rüzgarı estirecek. 15 farklı mekanda sahnelenecek oyunların yanı sıra, sokak tiyatroları da etkinliğe ayrı bir renk katacak.

Bu yılki Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü ise tiyatro ve sinema sanatçısı Zihni Göktay’a verilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Dokuz Eylül Üniversitesi ve ilçe belediyelerinin işbirliğiyle hazırlanan 33. Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri, 27 Mart – 5 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek.

İtalya, Romanya, Arnavutluk ve Bulgaristan olmak üzere 4 uluslararası tiyatro gurubu ile ulusal, yerel tiyatro gruplarının oyunlarını sergileyeceği tiyatro günleri, İzmir’de tam bir festival havası yaratacak. 24 oyunun sahneleneceği Tiyatro Günleri, 27 Mart Cuma günü kortej yürüyüşü ile başlayacak.

Alsancak Limanı ile Dominik Caddesi arasındaki yürüyüşün ardından saat 13.00’da Dominik Caddesi’nde açılış konuşmaları yapılacak ve tiyatro gösterileri olacak. 33. Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri kapsamında Erdal Dinçer’in “…VE PERDE” adlı “Tiyatro Afişleri” sergisi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Tasarımı öğrencilerinin hazırladığı ‘33. Dekor Eskiz Maket Sergisi’ 27 Mart – 5 Nisan 2015 tarihleri arasında İzmir Sanat’ta sanatsaverlerle buluşacak. Sergi açılışı 27 Mart tarihinde İzmir Sanat’ta saat 18.00’da gerçekleşecek.

33. Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri kapsamında, 30 ve 31 Mart ile 1, 2, 3 Nisan günlerinde Tarihi Havagazı Fabrikası’nda İtalyan geleneksel tiyatrosu üzerine bir atölye çalışması gerçekleştirilecek. Atölye çalışmasını İtalya-Torino toplulukları uzmanları yönetecek.

İzmir’deki profesyonel tiyatro topluluklarının oyuncuları ile lisans ve lisansüstü oyunculuk eğitimi alan öğrencilere yönelik olacak program ücretsiz gerçekleştirilecek. Emek ödülü Zihni Göktay’a verilecek 33. Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri kapsamında yaşamı boyunca tiyatroya üstün hizmet vermiş sanatçı ve bilim adamlarına layık görülen Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü’nün 17.si tiyatro ve sinema sanatçısı Zihni Göktay’a verilecek.

1999 yılından bu yana verilen ödülü bugüne kadar, Münir Özkul, Duygu Sağıroğlu, Özdemir Nutku, Melih Cevdet Anday, Suna Pekuysal, Nur Uzmen, Sevda Şener, Güngör Dilmen, Osman Şengezer, Erol Keskin, Turgut Özakman, Prof.Dr. Ayşegül Yüksel, Rüştü Asyalı, Hale Eren, Hidayet Sayın ve Nurhan Karadağ almıştı. Sanatçı ödülünü İzmir Sanat’ta saat 18.00’da düzenlenen törenle alacak.

Çocuklar unutulmadı

Tiyatro günleri kapsamında çocuklar için de birbirinden güzel oyunlar sahnelenecek. 31 Mart’ta Eskiizmir Semt Merkezi’nde Aslan ile Fare, 30 ve 31 Mart tarihlerinde Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde Örümcek Adam ile Duman Avcıları, Güzelyalı Kültür Merkezi’nde 2 ve 3 Nisan tarihlerinde Barış Bahane, Nasrettin Hoca Gide Gide, D.E.Ü Buca Eğitim Fakültesi’nde Kırmızı Çizmeli Kedi Müzikali sahnelenecek.

Sokakta da tiyatro

Tiyatro günleri kapsamında Alsancak Dominik Caddesi, Bornova Küçükpark, Buca Forbes, Karşıyaka Çarşı, Kıbrıs Şehitleri Parkı, Agora Parkı, Kemeraltı, Konak Metro, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Göztepe, Konak, Üçyol Metro, Karşıyaka Çarşı, Göztepe Parkı, Konak, Karşıyaka, Alsancak, Bostanlı iskelelerinde açık alan tiyatro ve pandomim gösterileri olacak.

İzmirli gruplarının oyunları ücretsiz İzmir’deki bu birbirinden güzel oyunlar İzmir Sanat, İsmet İnönü Sanat Merkezi, Tarihi Havagazı Fabrikası, Sabancı Kültür Merkezi, Karabağlar Halk Eğitim Merkezi, Çiğli Belediyesi Konferans Salonu, Uğur Mumcu KSM Sevda Şener Sahnesi, D.E.Ü Buca Eğitim Fakültesi Konferans Salonu, Eskiizmir Semt Merkezi Nikah Salonu, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi, Güzelyalı Kültür Merkezi, Gaziemir Atatürk Kültür Merkezi, Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiytarosu, Ziya Gökalp Kültür Merkezi ve Urla Atatürk Kültür Merkezi’nde tiyatroseverlerle buluşacak.

Bornova, Buca, Çiğli, Karabağlar, Karşıyaka, Konak, Urla ve Gaziemir belediyelerinin de sahneleyecekleri oyunlarla etkinlik zenginleşecek. Festival kapsamında, ulusal ve uluslararası oyunların bilet fiyatları tam 15 TL., öğrenci 7.5 TL. olarak belirlendi. İzmirli tiyatro gruplarının ve sokak tiyatrolarının gösterileri ise ücretsiz olacak.

Biletler İsmet İnönü Kültür Merkezi, İzmir Sanat ve Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin yanı sıra www.izmir.bel.tr/kultursanat adresinden 24 Mart Salı gününden itibaren satışa sunulacak. Ayrıntılı programa İzmirliler yine bu adrese girerek ulaşabilir.