Kentkart krizinde son durum

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kentkart'tan İzmirim Kart'a geçişinde büyük sıkıntılar yaşadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi dün yaptığı yazılı bir açıklamayla toplu ulaşımda kullanılan elektronik ücret toplama sisteminin şifre ve kodlarını değiştirerek devir işlemlerini ‘kilitlemeye’ çalışan Kentkart A.Ş. hakkında suç duyurusunda bulunduklarını duyurmuştu. Kentkart A.Ş. ise yaptığı yazılı açıklamayla suçlamaları reddetti ve Büyükşehir açıklamalarını 'iftira' olarak nitelendirmişti.

İzmirim Kart'a geçiş yapamayan Büyükşehir Belediyesi, kartlarında bakiye kalmayan vatandaşlara ücretsiz geçiş hakkı tanıdı. Büyükşehir'in bugünkü yaptığı açıklamada ise toplu ulaşımda kullanılan elektronik ücret toplama sistemine ilişkin sorunun büyük ölçüde çözüldüğünü, ancak araçlardaki okuma cihazları (validatör) ve turnikeler ile bayilerdeki dolum cihazlarının tamamının yeni programla sorunsuz bir şekilde yeniden çalışması için sürdürülen operasyonun, güvenlik sistemine “izinsiz müdahaleler” nedeniyle henüz tam anlamıyla sonuçlandırılamadığını açıkladı. Gece boyunca 6 ayrı garajda ESHOT’a ait 1110, İZULAŞ’a ait 255 aracın validatörüne yeni yazılım yüklendi. Vatandaşların İZBAN, Metro ve İZDENİZ’de sorunsuz yolculuk yapabilmesi için turnikelerde özel önlemler alındı. Dolum gişelerine takviyeler yapıldı.

HUKUKİ İŞLEM BAŞLADI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kritik iki gecenin sonunda ulaşım kartlarındaki krizi büyük ölçüde aştık. Yaşanan sıkıntıyı hemşehrilerimize mümkün olduğunca hissettirmemeye çalıştık. Bu konuyla ilgili detaylı açıklamaları daha sonra yapacağım. Ancak şu kadarını söylemekte yarar var: Bu sıkıntıya yol açanlara karşı gerekli hukuki işlemleri başlatıyoruz” şeklinde konuştu.

DELİCAN'DAN TEPKİ

Konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, "Büyükşehir Belediyesi'nin ihale öncesinde gerekli önlemi alması gerekiyordu. Toplu taşıma araçlarının kapılarını açarak sorunun üstünü örtmek isteyen Sayın Aziz Kocaoğlu kamu zararını karşılayacak mı? Kendisinden ayrıca Kent Kart A.Ş'nin bahsettiği konuları da açıklamasını bekliyoruz" dedi.