Kılıçdaroğlu'na soğuk duş...

Avrupa Parlamentosu’nda temaslarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Başbakan Erdoğan ile Esad arasında yalnızca ton farkı olduğunu söylemesi, Sosyal Demokratlar Grubu Başkanı Hannes Swoboda'nın eleştirisine neden oldu. CHP grubu durumu öğrenince Kılıçdaroğlu'nun Swoboda ile ikili görüşmesi iptal edildi. Program dahilinde yerel saat ile 17.00’de Swoboda ile görüşmeye gelen Kılıçdaroğlu’nu protokol görevlisi önce “Bir sorun var” diye uyardı. Daha sonra içeri giren Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler, kısa bir süre sonra görüşme odasından hızla ayrıldı.

İlk etapta açıklama yapmayan CHP heyeti kendilerine ayrılan bir odada toplantı yaptıktan sonra Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu basın mensuplarına bir açıklama yaptı.

Loğoğlu olayla ilgili olarak, “Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’de Cumhuriyet Halk Partisi’ne yönelik olarak, Sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik olarak yaptığı eleştiriler üzerine sorulan bir soruya cevaben, Türkiye’deki demokrasi hukukun üstünde, insan hakları, özgürlükler bağlamındaki eksikliklere işaret etmek amacıyla Sayın Başbakan Erdoğan ile Suriye rejiminin başındaki Beşar Esad arasında bir paralellik kurmuştur. Kurduğu bu paralelliğin Sayın Swoboda’da rahatsızlık oluşturduğunu öğrendik” dedi.

AP Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda’nın Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından duyduğu bu rahatsızlığı kendisiyle görüşmeye gittikleri zaman Swoboda’nın yardımcılarından öğrendiklerini anlatan Loğoğlu, “Bu rahatsızlığın bize ifade edilmesinden sonra Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Swoboda ile görüşmenin uygun olmayacağını, bir yarar sağlamayacağını düşünerek görüşme mahallinden ayrıldı” diye konuştu.

“Bulunduğumuz çatı Avrupa Parlamentosu” diyen Loğoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Avrupa Parlamentosu hangi değerleri koruyan, hangi değerleri savunan bir kurumdur; demokrasi, insan hakları, özgürlükler, bütün haklar, hukuk, her şey ve özellikle de ifade özgürlüğü. Dolayısıyla bu çatı altında herhangi bir anlamda ifade özgürlüğünün, şurası fazlaydı, burası eksikti tartışmalarının çok yararsız olduğunu, çok yanlış olduğunu, çok aykırı olduğunu, hele hele bir sosyal demokrat grubunun başkanlığını yapan bu kadar deneyimli bir politikacıya yakıştıramadığımızı belirtmek isterim. Sadece ifade özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğini ve bu saygının Sayın Swoboda da dahil olmak üzere herkes tarafından gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Sabah yapılan ortak basın toplantısı sırasında Swoboda’nın ayrılmasından sonra Kılıçdaroğlu gelen bir soru üzerine Recep Tayyip Erdoğan’ı Beşşar Esad ile karşılaştırmış ve “51 kişinin katili Erdoğan’dır” demişti.

Swoboda'nın ''Erdoğan hükümeti demokratik zeminde eleştirilebilir. Ancak kendi halkına terör uygulayan Esad ile benzerlik kurulması mümkün değil'' biçiminde değerlendirmede bulunduğu kaydedildi.

EGEMEN BAĞIŞ'TAN YANIT GELDİ

 

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortak basın toplantısında bulunduğu Sosyal Demokratlar Grubu Başkanı Hannes Swoboda ile ikili görüşmesinin iptal edilmesini, “Sayın Kılıçdaroğlu her zamanki gibi yine adresi şaşırmış” sözleriyle değerlendirdi. 
Başbakan Erdoğan’a ABD ziyaretinde eşlik eden  Bağış,  Kılıçdaroğlu’nun içinde bulunduğu duruma son derece üzüldüklerini ifade eTTİ.
Bağış, “Sayın Kılıçdaroğlu her zamanki gibi yine adresi şaşırmış. Gücünü alması gereken Türk milletiyle duygularını paylaşacağına Avrupa’daki parti kardeşleriyle buluşmaya Avrupa Parlamentosu’ndaki sosyalistlerle görüşmeye giderken oradan da yine ters bir rüzgarla geri dönmek durumunda kaldı. Gerçekten Türkiye’nin ana muhalefet liderinin düştüğü durum hepimizin yüreğini burkuyor, üzülüyoruz. Çünkü sonuçta o da yine Türkiye’yi temsil ediyor ve düştüğü durum, kendisini düşürdüğü durum gerçekten çok hazin bir durumdur” dedi.
Kılıçdaroğlu’nun her geçen gün kontrolü kaybettiğini savunan Bağış, “Sayın Kılıçdaroğlu artık gerçekten kontrolü kaybetmiş durumdadır. Yani Sayın Başbakanımızı tutup da eli kanlı bir diktatörle günde ortalama yüz, yüz elli kişiyi öldürten bir zihniyetle, Esad’la aynı kefeye koyması zaten terazisinin şaştığını artık ortaya koymuştur. Sayın Kılıçdaroğlu bugün kendi partisinin de bağlı olduğu sosyal demokratların Avrupa’daki en üst makamdaki liderlerinden biri tarafından reddedilmiş olmasıyla her halde artık biraz daha siyasetini gözden geçirecektir'' diye konuştu
. Yani hep Türk milletinin vicdanında yargılanıp müebbet muhalefet mahkumu olmakla kalmadı, hem de Avrupa tarafından da artık dışlanmaya mahkum bırakıldı. Sayın Kılıçdaroğlu’nun bir kez daha kendi duruşunu gözden geçirmesi gerekir. Tutup Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanına laf edeceğine önce kendisi eli kanlı diktatör Esad’ı kınasın. Önce o göbek bağlarını bir kessin, ondan sonra Türkiye’nin dış politikasıyla ilgili görüş ortaya koysun. Brüksel’de herhalde düştüğü durum ona bir ders olmuştur diye ümit ediyorum” diye konuştu. 


Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortak basın toplantısında bulunduğu Sosyal Demokratlar Grubu Başkanı Hannes Swoboda ile ikili görüşmesinin iptal edilmesini, “Sayın Kılıçdaroğlu her zamanki gibi yine adresi şaşırmış” sözleriyle değerlendirdi. Başbakan Erdoğan’a ABD ziyaretinde eşlik eden  Bağış,  Kılıçdaroğlu’nun içinde bulunduğu duruma son derece üzüldüklerini ifade etti.

Bağış, “Sayın Kılıçdaroğlu her zamanki gibi yine adresi şaşırmış. Gücünü alması gereken Türk milletiyle duygularını paylaşacağına Avrupa’daki parti kardeşleriyle buluşmaya Avrupa Parlamentosu’ndaki sosyalistlerle görüşmeye giderken oradan da yine ters bir rüzgarla geri dönmek durumunda kaldı. Gerçekten Türkiye’nin ana muhalefet liderinin düştüğü durum hepimizin yüreğini burkuyor, üzülüyoruz. Çünkü sonuçta o da yine Türkiye’yi temsil ediyor ve düştüğü durum, kendisini düşürdüğü durum gerçekten çok hazin bir durumdur” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun her geçen gün kontrolü kaybettiğini savunan Bağış, “Sayın Kılıçdaroğlu artık gerçekten kontrolü kaybetmiş durumdadır. Yani Sayın Başbakanımızı tutup da eli kanlı bir diktatörle günde ortalama yüz, yüz elli kişiyi öldürten bir zihniyetle, Esad’la aynı kefeye koyması zaten terazisinin şaştığını artık ortaya koymuştur. Sayın Kılıçdaroğlu bugün kendi partisinin de bağlı olduğu sosyal demokratların Avrupa’daki en üst makamdaki liderlerinden biri tarafından reddedilmiş olmasıyla her halde artık biraz daha siyasetini gözden geçirecektir'' diye konuştu.