Ramazanda bakliyata artış beklenmiyor

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, bakliyat tüketiminin Ramazan ayı ile birlikte artış göstereceği ve bu durumun Ramazan ayının ilk günlerinden itibaren fiyatlara yansıyacağı yönündeki söylemlere son noktayı koydu.

Korkmaz, bu yıl Ramazan öncesinde bakliyat fiyatlarında herhangi bir artış yaşanmadığını, hasat döneminin de başlayacak olması nedeniyle de Ramazan ayı boyunca bir artış yaşanmasının beklenmediğini söyledi.

Ercan Korkmaz, Türkiye’de bu yıl, olumlu iklim koşullarının etkisi ile bakliyat üretiminde geçen yıla göre artış beklendiğini söyleyerek, kırmızı mercimek ile bulgur ve makarnanın hammaddesi olan buğdayın hasadının başladığını ve önemli miktarda rekolte artışı olacağını belirtti. Korkmaz, “Pirinç, nohut ve fasulye hasadı da bir, bir buçuk ay sonra başlayacak. Ayrıca, üreticimizin elinde önceki yıldan bir miktar stok da bulunuyor. Yılbaşından bu yana piyasalara durgunluk hakim. Bu nedenle fasulye, nohut, yeşil mercimek ve pirinç gibi ürünlerin fiyatlarında son altı ayda artış olmadığı gibi düşüş de yaşandı. Bütün bu nedenlerden dolayı önümüzdeki hafta başlayacak Ramazan ayında bakliyat fiyatlarında artış olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

Ramazan ayının özellikle sıcak aylara denk gelmesi ve oruç tutan vatandaşların bu dönemde sağlıklı beslenmeleri için bakliyat tüketiminin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Ercan Korkmaz, “Sadece Ramazan ayında değil 12 ay bakliyat tüketim alışkanlığı devam ettirilmeli.

Özellikle çocuklarımıza, obeziteye ve sağlıksız beslenmeye neden olan fast-food kültürünün yerine, yeterli ve dengeli beslenmeleri, kalp sağlığı, beyin hücrelerinin gelişimi ve hafızalarının güçlenmesi için enerji, vitamin ve protein kaynağı olan bakliyat tüketim alışkanlığını kazandırmalıyız. Bu nedenle, bakliyatın öneminin anlatılması ve tüketiminin özendirilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) 2016 yılını ‘Uluslararası Bakliyat Yılı’ olarak ilan etmesini çok önemsiyor, sektöre önemli katkısının