Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi'ni Mustafa Koç açtı

İZMİR'İN Urla İlçesi, Limantepe'de kara ve su altı kazı çalışmaları yapan merkeze 'Ankara Üniversitesi Mustafa Vehbi Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi' adı verildi.

Açılış töreninde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Ülkemizde ilk denilebilecek özelliklere sahip bu merkezden, arkeolojik çalışmaların geleceği için büyük beklentimiz var. Merkezin, faaliyetlerin tümünde öncü bir kurum olacağına inanıyorum" dedi.

Türkiye'nin su altı arkeolojisindeki lider konumunun pekiştirilmesi, su altındaki kültürel zenginliklerin araştırılmasına yönelik kazı ve çalışmaların istenilen düzeye gelebilmesi için Urla'da önemli bir adım atıldı. Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi, İzmir'in Urla ilçesinde Vehbi Koç Vakfı, TINA Türkiye Su altı Arkeolojisi Vakfı ve Urla Belediyesi'nin işbirliğiyle Ankara Üniversitesi Mustafa Vehbi Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi'ni açtı.

Açılışta, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Merkezin Kurucu Müdürü ve Limantepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal, Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Aydemir ve yönetim kurulu üyeleri, Ankara Üniversitesi rektör yardımcıları, öğretim görevlileri, çok sayıda davetli ve öğrenciler hazır bulundu.

Urla'daki kazılarda Neolotik dönemden günümüze Akdeniz'i içine alan bölgeye ilişkin çok önemli bilgi ve bulgulara ulaşıldığına dikkati çeken Koç, su altı arkeolojisi konusunda Vehbi Koç Vakfı'nın dahil olduğu projeler bulunduğunu, kendisinin de arkeoloji ve su altı dünyasına olan yakın ilgisinin birleşerek bu projenin doğmasına öncülük ettiğini dile getirdi.