Ünlü Ressam Türkiye’ye geliyor

Ünlü sürrealist İspanyol ressam Joan Miró’nun eserleri İzmir’de Bornova Kent Arşivi ve Müzesi Dramalılar Köşkü’nde sergilenecek.

Serginin en önemli özelliği, ’sürrealizmi dünyaya sevdiren ressam’ olarak tanınan İspanyol ressam Joan Miró’nun eserlerinin İzmir’e ilk kez geliyor olması. ’Düşlerimin Rengi’ sergisinin, Miró’nun eserleriyle İzmirli sanatseverlerin ilk kez buluşacak olmasından dolayı yoğun bir ilgiyle karşılanacağı düşünülüyor.

Sergi, 27 Mayıs - 14 Temmuz 2013 tarihleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek. Serginin küratörlüğünü yapan Fahri Özdemir, Joan Miró’yu şu cümlelerle tanımlıyor: "Joan Miró, yüzlerde gülümsemeler oluşturan resimleriyle, yer aldığı her ortamda umudu, sevinci ve neşeyi hakim kılmasıyla biliniyor.

Cıvıl cıvıl renkleri, basit desenleriyle hemen her eserinde insanın içinde çocuksu bir heyecan uyandıran ressam, hayal gücünün sınırlarını alışılmadık bir biçimde zorluyor.

"Sergi açılışını, Uluslararası Bornova Homeros Festivali içerisinde 27 Mayıs Pazartesi saat 20.00’de yapacak olan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, serginin önemini, şu sözlerle ifade etti: "Bornova’da sanatı sürekli kılmak ve yaygınlaştırmak gayreti içindeyiz. Dünyaca ünlü ressamlarımızın orijinal eserlerinin yer aldığı ’Türk Resminin 100 Yüzü’ sergisine Bornova’da ev sahipliği yaptık; bu sergiye olan ilgi bizi hem çok mutlu ediyor, hem de yeni çalışmalara yönlendiriyor. Joan Miró’nun sergisi de, bu anlamlı sürecin en önemli örneklerinden. Joan Miró’nun Düşlerimin Rengi sergisi, dünya ölçeğinde çok büyük bir resim sergisi. Sürrealist akımın öncülerinden olan sanatçıyı, sadece İzmirlilerin değil, Türkiye’deki tüm sanatseverlerin merak ettiğini düşünüyoruz. Sanatçının ’taş baskı’, ’alüminyum baskı’ ve ’aside yedirme baskı’ teknikleriyle yaptığı 40 adet orijinal eserinin yer alacağı Joan Miró’nun Düşlerimin Rengi sergisinin, Türkiye’nin her kentinden ziyaretçi almasını bekliyoruz.

" JOAN MİRÓ KİMDİR ?

1893 İspanya Barcelona doğumlu sanatçı, 1920’li yıllarda tüm dünyada ismini duyurmuştur. Sürrealist akımın öncülerinden olan Miró, gençlik dönemlerinde Paris’te Picasso ile tanışmış ve ardından hayatının büyük bölümünü Fransa’da geçirmeye başlamıştır. Aynı yıllarda Londra, New York, Los Angeles, Zürih, Amsterdam, Brüksel gibi kentlerde sergiler açan Miró, daha sonra heykel ve seramikle de yakından ilgilenmiştir. Eserlerinin çoğunda “kadın, güneş ve kuş” üçlemesini barındıran sanatçı, kural yıkıcı yaklaşımlarıyla dikkat çekmiş ve dünyada klasik modernizmin baş aktörü olarak tanımlanmıştır.