Büyükşehir bir ilke imza atacak

ESHOT, 12 Ağustos’ta 20 elektrikli otobüs için ihaleye çıkıyor. Sistem verimli olursa, 2019 yılına kadar İzmir’deki elektrikli otobüs sayısı 400’e çıkacak. Bu, yılda 16 milyon litre akaryakıtın tasarruf edilmesi; egzoz kaynaklı hava kirliliği ve motor gürültüsünün ciddi oranda azaltılması anlamına geliyor.

Son dönemde satın aldığı toplu ulaşım araçlarının tamamının çevre dostu ve ekonomik olmasına büyük özen gösteren İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki çevreci ulaşım teknolojilerini güçlendirmek adına önemli bir adım daha atmaya hazırlanıyor.

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kurumlardan ESHOT, ilk etapta filosuna dahil etmek istediği 20 adet elektrikli otobüs ve şarj ekipmanları için 12 Ağustos 2015 tarihinde ihaleye çıkıyor. Sürdürülebilir çevre politikalarıyla öncü bir rol üstlenen Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda devrim niteliğindeki bu adımıyla, Türkiye’deki ilk elektrikli otobüs filosuna da sahip olacak.

Deneme çalışmalarının verimli sonuçlanması durumunda, önümüzdeki 3 yıl içinde alımlar devam edecek ve 2019 yılına kadar İzmir’deki elektrikli otobüs sayısı 400’e yükselecek. Elektrikli otobüs teknolojisinin kullanımı konusunda uzun süredir araştırma, inceleme ve deneme sürüşleri yapan ESHOT Genel Müdürlüğü yetkilileri, alım ile ilgili şartnamesini tamamladı.

TASARRUF SAĞLAYACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, alınacak elektrikli otobüslerle birlikte bu alanda da öncü olurken, yollardaki egzoz gazı kaynaklı hava kirliliği ile birlikte motor gürültüsü de kademeli olarak azalacak. Enerji maliyetleri yakıtla çalışan otobüslere göre çok daha düşük olacağından, ESHOT ciddi anlamda bir tasarruf da elde edecek. 400 araçlık filonun oluşturulması durumunda, ESHOT otobüslerinin kullandığı yıllık 48 milyon litre akaryakıtın 16 milyon litresi tasarruf edilmiş olacak.