Arabalı gemiler geliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin siparişi olan yeni arabalı-yolcu gemileri hızla tamamlanıyor. “Hasan Tahsin” adlı gemi, gelecek ay İzmir’e gelerek hizmete girecek. Merhum Belediye Başkanı “Ahmet Piriştina”nın adı verilen gemi denize indirildi. “Kubilay” adındaki üçüncü geminin yapımı ise devam ediyor.

Toplu ulaşımda deniz taşımacılığının payının arttırılması ve mevcut filonun modern, çevreci, engelli kullanımına uygun yeni gemilerle yenilenmesi amacıyla “Deniz Ulaşımını Geliştirme Projesi”ni uygulamaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 yeni yolcu gemisinden sonra ihale ettiği 3 adet arabalı yolcu gemisinden ikincisini de denize indirdi.

Tuzla’da imal edilen ve geçtiğimiz Mart ayında suya indirilen “Hasan Tahsin” isimli arabalı yolcu gemisinin Eylül ayında İzmir’e gelerek hizmete girmesi için hazırlıkları sürdüren Büyükşehir Belediyesi, “Ahmet Piriştina” isimli ikinci arabalı gemiyi de suyla buluşturdu. ‘Kubilay’ adı verilen üçüncü arabalı vapurun yapım çalışmaları da hızla sürüyor. İsimleri İzmirliler tarafından belirlenen arabalı gemiler, 6’şar arayla teslim alınarak kente hizmet vermeye başlayacak.

İzmir’in yeni arabalı-yolcu gemileri, 78.90 metre boyunda ve 17.40 metre eninde, 450 yolcu ve 71 araç kapasiteli, çevreci taşıtlar. İzmir’deki eski vapurlara göre yüzde 30 yakıt tasarruflu ve çok daha hızlı. Mevcut gemilerin hızı 9/10 knot iken, yeni gemiler 14 knot hızında olacak. İşletmeci kuruluş İZDENİZ, böylelikle sefer sürelerini kısaltarak sefer sayılarının arttırılmasını planlıyor. Yılda 480 bin olan yolcu sayısının, yeni gemilerle 800 bine çıkması hedefleniyor.

Yeni gemiler, tüm güverteleri ve yolcu salonları, fiziksel engelli ve görme engelliler ile bebek arabalı yolcuların kullanabileceği şekilde tasarlanmış durumda. Gerekli yerlerdeki uyarı ve yönlendirme işaretleri, görme engellilerin okuyabileceği şekilde kabartmalı Braille Alfabesi’nde yazılacak.

Güverte ve salonlarda, görme engelli yolcuların kullanabileceği tipte yer döşemesi kullanılacak. Ayrıca üst güvertesinde 2–5 yaş arası çocuklar için çevrili oyun sahası olacak ve alan oyuncaklarla donatılacak. Gemilerde tekerlekli sandalyeli ve tüm engelli yolcular ile bebek arabalı yolcuların iniş ve binişleri için gerekli teçhizat ve düzenlemeler bulunacak.

Gemilerin sancak ve iskele bordalarında, güverteler arasında engelli ve yaşlı yolcuların hareket etmelerini sağlayacak yeterlilikte toplam 2 adet engellilere uygun asansör bulunacak. Yolcularının kedi ve büyük boydaki köpeklerini taşıyabilmeleri için en az 3 adet birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesi yer alacak ve bu alanlar yolcuları rahatsız etmeyecek şekilde yapılandırılacak. Yolcularının bavul ve çantalarını koyabilecekleri raf ve özel bölümler de olacak.