İzmir'de Paralel operasyon

İZMİR'DE Paralel Yapı'ya yakınlığı ile bilinen Şelale ve Sema Eğitim kurumlarına bağlı okullara mali polis dün sabah operasyon düzenledi. Okullarındaki eğitimi sürdürmek için sahte 'yangın ruhsatları' düzenledikleri ileri sürülen 9 kişi gözaltına alındı. Gülen Cemaati'ne yakın 30 okula operasyon düzenleyen polisin arama yaptığı yerler arasındaki bir kolejde, Fethullah Gülen'e ait özel odanın da bulunduğu öğrenildi. Soruşturma kapsamında toplam 15 kişi hakkında yakalama, aralarında ilkokul, ortaokul, anaokulu ve liselerin de bulunduğu 29 okul ile 15 ev için de arama kararı bulunduğu bildirildi. "Terör örgütüne bilerek veya isteyerek yardım etmek", "Resmi belgeyi bozmak, resmi belgede sahtecilik" suçlamalarıyla gözaltına alınan ve eğitim kurumlarında yönetici konumunda oldukları öğrenilen 9 kişi Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldü. 

Cumhuriyet Savcısı Okan Bato'nun yürüttüğü soruşturmanın tamamlanmasıyla, polis dün sabah gözaltına almalar başladı. Özel okulların yöneticileri ile bağlı bulundukları şirketin yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı. Bato'nun talimatıyla başlatılan operasyonda okullardaki evraklar incelenirken, bilgisayar bellekleri de kopyalandı. Soruşturma dosyasındaki gözaltına alınması istenen kişi sayısının 20 olduğu belirtildi. 



Suç unsurları arayan polisin arama yaptığı yerler arasında özel bir kolejin içerisinde Fethullah Gülen'in ABD'ye gitmeden önce zaman zaman kullandığı ileri sürülen özel odanın da bulunduğu öğrenildi. Odanın, yurtdışına çıkmadan önce Fetullah Gülen tarafından daha sonra da örgütün Ege Bölge Sorumlusu olduğu bildirilen Bekir Baz tarafından kullanıldığı öğrenildi.

Gözaltındaki şüphelilerin, okullarındaki eğitimin sürmesi için belediyelerden alamadıkları 'yangın ruhsatlarının' sahtelerini düzenledikleri ileri sürüldü. "Sahte belge düzenledikleri", "örgüte maddi kazanç sağladıkları" ve "eleman kazandırdıkları" öne sürülen şüphelilerin, "gerekli izin olmadan okullarda tadilat yaptıkları ve buna uygun olarak sahte yangın ruhsatı düzenledikleri, böylelikle öğrencilerin hayatlarını da tehlikeye attıkları" iddia edildi. Bunun yanı sıra yine ailelerden normal ücretlerden başka, yardım adı altında para topladıkları da iddialar arasında yer aldı.