Kocaoğlu: Hedefimiz fuar kenti olmak

4'üncü Organik Ürünler ve 3'üncü Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı açıldı. Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye fuarcılığını İzmir’den yürütmeyi ve fuarlar kenti olmayı hedeflediklerini söyledi.

Başkan Kocaoğlu, “Yeni fuar alanımızla İzmir fuarcılığında 90 yıllık tarih boyunca en büyük sıçramayı yapmayı hedefliyoruz” dedi.

İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş. (İZFAŞ) tarafından Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin desteğiyle organize edilen EKOLOJİ İZMİR 4'üncü Organik Ürünler ve OLİVTECH 3'üncü Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı’nın açılışı yapıldı.

İzmir Uluslararası Fuar Alanı 1/B Nolu holde düzenlenen törene CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu, CHP İzmir milletvekilleri Mehmet Ali Susam, Alattin Yüksel, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’de fuarcılığın çok hızlı büyüme gösterdiğini belirterek, fuarlar kenti olma hedefine doğru ilerlediklerini söyledi.

Başkan Kocaoğlu, “Yeni fuar alanımızı büyük bir hızla yetiştirmeye çalışıyoruz. İzmir fuarcılığında 90 yıllık tarih boyunca en büyük sıçramayı yapmayı hedefliyoruz. Türkiye fuarcılığını İzmir’den yürütmeyi ve fuarlar kenti olmayı hedefimizde ilerliyoruz” dedi. Zeytin ağacı dikiminde yıllardan bu yana bir artış olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, dökme zeytinyağından ambalaj zeytinyağı yöntemine geçilmesi için hızlı çalışmalar yürütülmesi gerektiğini söyledi. Ekolojik tarım konusunda İzmir’in Türkiye’nin en önde gelen illeri arasında olduğunu da söyleyen Başkan Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin sekiz yıldır ekolojik tarımın desteklenmesi ciddi çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Ekolojik tarımın ülkede emekleme aşamasında olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Birçok sorunumuz var üretim sorunumuz sertifika sorunumuz var. Hak ettiği şekilde ürünlerin pazarlanması katma değeri yüksek ürün durumuna gelmesi gerekiyor. Eko pazarları çoğaltarak güçlendirerek ve anlaşmalı üretim yaptırarak yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

EXPO’YA DESTEK

EXPO 2020 ipini önümüzdeki kasım ayında adaylardan İzmir’in göğüsleyeceğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, “En önemli organizasyon EXPO’dur. Zeytin ve zeytinyağı tarih boyunca sağlıklı ürün. Bu fuar ve bundan sonra yapılacak çalışmalar EXPO 2020 hedeflerinde önemli bir dönüm olacak. Biz 2020 EXPO’su ile gelen bütün konuklarımızı mutlaka sağlıklı yiyecek, hava ve suyla buluşturmak durumundayız. Turizm ve hizmet sektöründe farklı çeşitlemeler yapmış bir kent olmak istiyoruz. 2020 EXPO hedefi olan bu aylarda iki fuarın bir arada yapılmasının ve İzmir gündemine sağlık sağlıklı gıda ve zeytinyağının gelmesinin farklı bir zenginlik olarak görüyorum” dedi.

“SAĞLIMIZI TEHDİT EDİYOR”

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Atilla Ertem de İzmir’in organik sektörün bir anlamda başkenti olma misyonunu üstlendiğini dile gfetirerek, “Bağışıklık sisteminin en önemli etkenlerinin başında beslenme gelmektedir. Sağlıklı beslenmiyorsak, katkı maddeler bulunan gıdalar alıyorsak, çevreden önce kendi sağlımızı tehdit ediyoruz. Bu nedenle sağlıklı gıda tüketimine özen gösterelim” diye konuştu.

“İHRACATI ARTIRALIM”

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan ise şunları söyledi: “Zeytinyağında geleceğe ilişkin çok önemli problemlerin çözüldüğünü söylemek istiyorum. Bu fuarlarla Türkiye’de ve Avrupa da zeytin kalite stratejisinin ve sektörün hedefleri konuluyor. 2012’de 25 bin ton olan zeytinyağı ihracatı bu yıl ilk 5 ayda 54 bin tona ulaşmıştır. Bu yıl İspanya’dan kaynaklanan arz noksanlığını fırsat bilerek ihracat artırımı yapmalıyız.”

Konuşmaların ardından sahnede kurdele kesilerek fuarın açılışı yapıldı. Fuar açılışının ardından Süper Lig’de Ege’yi temsil eden tek takım olan Akhisar Belediyespor’un yetkilileri salona geldi. AK Parti’li Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Kocaoğlu’na, üzerinde A. Kocaoğlu yazan 45 numaralı forma ve atkı hediye eti. Akhisar Ticaret Odası Başkanı Alper Alhat da Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu’ya üzerinde M. Harputlu yazan 45 numaralı forma hediye etti.

EKOLOJİ İZMİR 4'üncü Organik Ürünler ve OLİVTECH 3'üncü Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı 16- 19 Mayıs tarihleri arasında açık kalacak. İki fuar için 2 Nolu ve 3 Nolu hollerde 15 yabancı olmak üzere 257 katılımcı stant açtı. Tadım etkinlikleri, panel ve konferans gibi etkinliklerle sektöre ışık tutacak fuar saat 10.00 ve 19.00 arasında ziyaret edilebilecek.