Konak Tramvayı için üçüncü revizyon

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak tramvayı projesinde Üçkuyular-Konak arası güzergah kararında çıkmaza girdi. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı yeşil alandan geçen ilk güzergahı Mithatpaşa Caddesi'ne kaydırma kararı alınmasına karşın altyapı, maliyet artışı, trafik gibi sorunlar nedeniyle iki alternatif güzergah önerisi daha hazırlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Mithatpaşa Caddesi, Sahil Bulvarı mevcut taşıt yolu ve yarı taşıt yolu yarı yeşil alanı içeren güzergahlardan birinde karar verecek.

Konak tramvayında meslek odalarının önerileri doğrultusunda ihale öncesi Şair Eşref Bulvarı'ndan geçen güzergahta tramvay hattını dut ağaçlarını kesilmesine yol açacak orta refüjden kaldırarak mevcut taşıt yoluna kaydıran Büyükşehir Belediyesi ihale sonrası ise yine meslek odalarının önerileri, yeşil alan üzerinden gitmesine tepkiler ve otoparkların azalacak olması nedeniyle Mustafa Kemal Sahil Bulvarı yeşil alanından geçecek güzergahı Mithatpaşa Caddesi'ne almaya karar vermişti. Henüz yüklenici Gülermak'ın işe başlayamadığı Konak tramvayında bu kez de Mithatpaşa Caddesi'nden geçmesi planlanlan güzergahta ortaya çıkan sorunlardan dolayı değişiklik gündeme geldi. Özellikle caddenin altından geçen su, elektrik, doğalgaz ve benzeri altyapı deplaselerinin zorunluluğu ve sıkıntılar, maliyetteki artış ile trafikte yaşanacak sorunları dikkate alan belediye bürokratları alternatif güzergah önerileri hazırladı.

Alternatiflerdin biri tramvay hattının Karşıyaka tramvayında olduğu gibi tamamen karma trafikle Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'na kaydırılması oldu. Buna göre altı şeritli yola döşenecek tramvay hattı taşıt trafiğiyle birlikte hareket edecek.

Karşıyaka tramvayında da inşaat başladıktan sonra iki kez revizyon yapıldı. İlkinde sahilden gitmesi projelendirilen tramvay başta palmiyeler olmak üzere bazı ağaçların kesilecek olmasına gelen tepkiler üzerine yola indirildi. Daha sonra ise Alaybey'e kadar gitmesi planlanan hattıntrafik sıkışıklığı ve deniz kıyısındaki ağaçların kesilmeden bu gerçekleşemeyeceği için İskele'de sonlandırılması kararı alındı. Alaybey istasyonu projeden çıkarıldı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, Konak tramvay projesindeki Mithatpaşa Caddesi-Mustafa Kemal Sahil Bulvarı revizyonuyla ilgili son kararın henüz verilmediğini, alternatiflerin değerlendirildiğini söyledi.