Armağan: Çiftçi önünü görmeli

TÜRK Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (Tarmakbir) Yönetim Kurulu Üyesi ve Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan, İzmir Basını ile bir araya geldi.

1978 yılında kurulan ve Türkiye'nin en eski ikinci büyük birliği olan TARMAKBİR adına konuşan Armağan, "Tarımsal mekanizasyon desteği şart. Tarım denilince sadece bitkisel tarım algılanmamalı" dedi. 2014 yıl sonu rakamlarına göre, tarım makineleri sektörünün makine sektörü içinde en fazla ihracat yapan altıncı sektör konumunda olduğunu açıklayan Armağan, "Bitkisel üretim kadar, tarımsal mekanizasyonun da mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Böylece tarım sektöründe verimlilik de beraberinde gelecektir. Çiftçi, üretmeye çalışırken en az 5 yıl önünü görmek, sık değişen politikaların belirsizliğinden etkilenmemek ister" diye konuştu.

Sektörün en büyük sıkıntılarından birinin eski model traktörler olduğunu belirten Armağan, "Hurda teşviğinin onaylanması ve beraberinde kredi desteği de sağlanması durumunda, her yıl 10 – 15 bin çiftçinin traktörünü yenileme imkânı doğacak. Traktör kullanımının bu şekilde devam etmesi mazot ve bakım maliyetlerinin artmasına, çiftçilerin işlerini yaparken zaman kaybı yaşamasına neden oluyor" ifadelerinde bulundu.

Çiftçilerin önündeki en büyük sıkıntının KDV olduğunu belirten Armağan, şöyle devam etti "Tarım makineleri sektörünün içinde bulunduğu en büyük bir diğer sıkıntı da indirilmiş KDV oranıdır. 2008 yılında yapılan bir yasa değişikliği ile traktör ve tarımsal ekipman üreticilerine, ürünlerini % 8 ile satma şartı getirildi. Ama üretimde kullanılan malzemelerin % 18 ile alma şartı devam ediyor. Sektörde pek çok firmada biriken KDV alacağı, sermayeyi geçti. Sektörün sürdürülebilirliği için bu uygulamanın acilen durdurulması gerekiyor. Yerli tasarım otomobil konusu gündemdeyken, tarım makineleri üreticileri KDV oranı konusunda büyük bir sıkıntının içine itildi. Milli gelirinin önemli kısmını tarımsal üretimden elde eden bir ülkede küçük ve orta ölçekli firmalar, biriken KDV'sini aylar sonra alabiliyor. Sektörün büyümesini yavaşlatan bu sorunun acilen çözüme kavuşturulması gerekiyor."