Kritik zirve başladı

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama’yla görüşmeye başladı. Kritik görüşmenin yaklaşık 2 saat sürmesi bekleniyor. Görüşmenin ana gündem maddesi, şiddetli çatışmaların yaşandığı Suriye konusu olacak. 51 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki saldırı da masaya yatırılacak. Erdoğan-Obama görüşmesinde çözüm süreci, terörle mücadele, İsrail’le ilişkiler, ABD-AB Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı süreci, İran ve Irak gibi birçok konunun da ele alınması bekleniyor. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki lider, gazetecilerin karşısına geçerek basın toplantısı düzenleyecek.

AÇIKLAMA GÜL BAHÇESİ’NDE

Ortak basın toplantısının, ‘Gül Bahçesi’nde yapılması planlanıyor. Gül Bahçesi, Obama’nın en önem verdiği yabancı konuklarla ortak basın toplantıları düzenlediği ve önemli iç gündem maddeleriyle ilgili açıklama yaptığı yer olarak biliniyor. Hava şartlarının iyi gitmemesi halinde ise ortak basın toplantısının "Doğu Odası"nda yapılması öngörülüyor. Bir saat olarak planlanan basın toplantısının ardından ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Erdoğan ve Türk heyeti onuruna ABD Dışişleri Bakanlığı’nda öğle yemeği verecek. Ardından Başbakan Erdoğan, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile görüşecek. Erdoğan, daha sonra ABD Ticaret Odası’na geçerek burada ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la Türk ve Amerikalı işadamlarıyla Yuvarlak Masa toplantısı düzenleyecek.

BEYAZ SARAY’DA AKŞAM YEMEĞİ

Başbakan Erdoğan, akşam saatlerinde Başkan Obama’nın onuruna vereceği akşam yemeği için tekrar Beyaz Saray’a geçecek. Erdoğan, Cuma günü ise Brookings Enstitüsü’nde "AK Parti İktidarları ve Türkiye’nin Dönüşümü" başlığıyla bir konuşma yapacak. ABD’li gazetecilerin yanı sıra politikacı ve iş dünyası temsilcilerinin izleyeceği konuşmanın ardından Erdoğan, SETA tarafından düzenlenen konferansta "21. Yüzyılda Küresel Düzen ve Adalet" başlığı altında bir konuşma yapacak. Başbakan Erdoğan, Washington temasları boyunca "Blair House" adıyla anılan Başkanlık Konukevi’nde konaklayacak.

SİLİKON VADİSİ’NE ZİYARET

Erdoğan, Washington’daki temaslarını tamamlayarak akşam saatlerinde San Fransisco’ya geçecek. 18 Mayıs Cumartesi günü Silikon Vadisi’ndeki bazı kuruluşları ziyaret edecek olan Başbakan Erdoğan, daha sonra Amerika İslam ve Türk Toplumu Temsilcilerini kabul edecek. Erdoğan’ın 20 Mayıs Pazartesi günü ise öğle saatlerinde San Francisco’daki temaslarını tamamlayarak Türkiye’ye hareket etmesi planlanıyor.

HEYETTE KİMLER VAR?

Başbakan Erdoğan’ın yoğun gündeme sahip Washington ziyaretine, eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız eşlik ediyor.