Sıkılabilir çay poşeti buluşu ile Türkiye'yi temsil edecek

İzmir Ekonomi Üniversitesi Tarımsal Teknoloji ve Gıda Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. K. Nazan Turhan, el yakmayan, etrafa çay sıçratmayan “Sıkılabilen Çay Poşeti” buluşu ile 6. Kore Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’nda Türkiye’yi temsil edecek.

Prof. Dr. Nazan Turhan pek çok kişinin hayatında büyük yer tutan ama kullanırken ya elini yaktığı ya da etrafa çay sıçrattığı çay poşetleri için geliştirdiği “Sıkılabilen Çay Poşeti” buluşu ile Türkiye’yi, Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’nda temsil etmek için davet edildi.

Turhan, Türk mutfağında çayın büyük yeri olduğunu belirterek, “Günümüzün hızlı temposunda insanlar biraz olsun nefes almak için bir çay içimlik mola verdiklerinde, sallama çay olarak da bilinen süzen çay poşetlerini kullanıyorlar ki bunlar da sorunlara yol açıyordu” dedi.

Süzen poşet çayların, çay suyuna konulduğunda poşet içerisine çay suyunu aldığını ve bunun sonucu olarak çay suyunun kaybına sebep olduğunu belirten Prof. Turhan, çay poşeti kullandıktan sonra bardak içerisinden çıkarıldığında sorunların daha da arttığına dikkat çekti.

Prof. Turhan, “Tüketici bu sorunu gidermek için çay poşetini kaşık yardımıyla sıkmaya çalışmakta ya da damlamasını engellemek için çeşitli yollar aramaktadır. Kaşık yardımıyla sıkarken ellerin yanması, bu yöntemin hijyenik olmaması gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Kendim de poşet çay içen birisiyim. Bu sorunlardan bende rahatsız olduğum için bir çözüm yolu aramaya başladım ve öğrencim Onursal Bozan ile buna bir çözüm bulmak için çalışmalara başladık” dedi.

KOLAY VE HİJYENİK

Yaptıkları çalışmalar sonucunda “Sıkılabilen Poşet Çay”ı geliştirdiklerini belirten Prof. Turhan, “Aslında ürünün son derece basit bir çalışma prensibi var. Buluş, gövde üzerinde bulunan deliklerden geçen sıkıştırma ipleri ile poşet çayın sıkılması prensibine dayanıyor. Çay poşeti sisteme ipler yardımıyla birleştiriliyor. Çay çubukla beraber bardak içerisinden çıkarılırken üstteki ip çekiliyor ve çay poşetinden ellerimiz yanmadan, etrafa çay sıçramadan poşetten kolayca çay suyunun bırakılması sağlanıyor. Sıkılan poşet çayı tek kullanımlık ve geri dönümlü malzemeler kullanılarak tasarladık ” dedi. Bu tasarımla tüketicilere çok ciddi bir kullanım kolaylığı getirildiğini belirten Prof. Turhan, buluş ile ayrıca hijyen sağlandığını ve çay suyu kaybının da önlendiğini söyledi. Prof. Turhan, “Kısacası herkesin dökmeden, elini yakmadan, çayı azalmadan mola zamanında keyifle çayını içebileceği bir tasarım geliştirdik. Sıkılabilen poşet çay tasarımı piyasadaki değişik bardak ve demlik tipi süzen poşet çayların ebatlarına göre ayarlanabilir. Bu amaçla sıkıştırma iplerinin sayısı dolayısıyla tasarımdaki delik sayısı artırılabilir/azaltılabilir, büyüklüğü ve yeri değiştirilebilir. Sıkılabilen poşet çay; siyah çay, yeşil çay, meyve ve bitki çayları, aromatik çay, çözünebilir kahve, kakao ve benzeri ürünlere uygulanabilir” dedi. Hazırladıkları tasarımın patentini almak için Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduklarını ve patent alma işlemlerinin son aşamaya geldiğini belirten Prof. Turhan, bu arada Türk Patent Enstitüsü’nden önemli bir davet aldıklarını söyledi. Prof. Turhan, “30 ülkeden yaklaşık 500 kadın buluşçunun fikir ve tecrübelerini paylaşması, yenilikleri takip etmesi amacıyla 1-4 Mayıs 2013 tarihlerinde Güney Kore’nin Seul Kenti’nde düzenlenecek olan Uluslararası Kadın Buluşçular Fuarı’nda ülkemizi temsil etmek için davet aldım. Benim için gerçekten çok onur verici bir davet. Ülkemi ve üniversitemi Kore’de temsil edeceğim için mutluyum” dedi.