Obama: Esed'in gitmesi konusunda kararlıyız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında Beyaz Saray’da gerçekleşen görüşme sona erdi. 2.5 saati geçen görüşmenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

OBAMA: ESED'İN GİTMESİ KONUSUNDA KARARLIYIZ

Görüşmenin ardından basın mensuplarının karşısına geçen liderlerden ilk olarak konuşan ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'u ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Konuşmasında Suriye konusuna değinen Obama, "Esed rejimi üzerindeki baskıya arttırıp ve muhalefetle çalışmaya devam edeceğiz. Esed'in içinde olmadığı demokratik bir geçiş süreci için çaba göstermeye devam edeceğiz. Esed'in gitmesi konusunda kararlıyız. Esed'in ortaya koymuş olduğu, çözüme olanak vermeyen şiddet bitmeli. Suriye konusunda Türkiye ile yakın çalışmaya devam edeceğiz" dedi. Obama, Türkiye'nin önümüzdeki günlerdeki Cenevre görüşmelerinde Suriye'de tarafların bir araya getirilmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN

Başbakan Erdoğan da Suriye’de kanlı sürecin durdurulması için halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile ortak bir mutabakat içerisinde olduklarını belirtti. Erdoğan açıklamasında, “Suriye’de kanlı sürecin sonlandırılması halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile tam bir mutabakat içerisindeyiz” dedi. 

Erdoğan konuşmasında, “Türkiye ve ABD olarak terörle ortak mücadelemizi sürdürme konusunda son derece kararlıyız. Türkiye ve ABD Ortadoğu’dan Balkanlara, Doğu Akdeniz’den Kafkaslara terörle mücadeleden enerji arz güvenliğine kadar çok geniş bir alanda güç birliği sergiliyorlar, güçlü bir işbirliği sergiliyorlar. Sayın Obama ile az önce yaptığımız görüşmede ABD ilişkilerinin yanı sıra 2 ülkenin ortak gündeminde yer alan ortak meselelere bölgesel ve küresel konulara dair görüş alışverişinde bulunduk. Görüşmelerimiz gün içindeki müteakip temaslarla da devam edecek. Bildiğiniz gibi 100’e yakın işadamıyla buraya geldik. Bu iş adamlarımız da sektörel bazda görüşmelerini devam ettiriyorlar. Öğleden sonra da devam ettirecekler. Türkiye ve ABD ikili ekonomik ve ticari ilişkilerini daha ileri bir düzeye yükseltme hedefini koymuş durumdayız. 10 yıl önce 8 milyar dolar gibi bir seviyedeydik şimdi 20 milyar gibi bir seviyeye ulaştık, bu yeterli değil bunu çok daha ileri taşımamız gerekiyor. Türkiye ve ABD ikili ekonomik ve ticari ilişkilerini daha ileri bir düzeye taşırken burada yeni anlaşmalarla, serbest ticaret anlaşmalarıyla bunu güçlendirmemiz gerekiyor. Bu hususta liderler olarak ortak siyasi iradeye sahip olduğumuzu bir kez daha teyit etme imkanı bulduk” dedi.

SURİYE 1 NUMARALI KONU

Suriye konusunda da önemli açıklamalar yapan Erdoğan, “Gündemimizin bölgesel konularla ilgili kısmında Suriye bir numaralı konumuzdur. Suriye meselesi gündem konularımız arasında ilk sırayı alırken, şu ana kadar geldiğimiz süreç bundan sonra yapılabilecek olanları görüştük ve burada düşüncelerimizin örtüştüğünü az önce sayın başkanın ifadeleriyle de hep birlikte dinledik. Bu konuyu akşam yapacağımız görüşmede daha detaylı olarak ele alacağız. Şu kadarını ifade etmeliyim ki Suriye’de kanlı sürecin sonlandırılması halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile tam bir mutabakat içerisindeyiz. Bu noktada muhalefetin desteklenmesi ve Esed’ın gitmesi Suriye’nin terör örgütlerinin faaliyet sahası olmasının engellenmesi, kimyasal silahların kullanılmasının engellenmesi, bütün azınlıkların güvenliklerinin temin edilmesi öncelikli olarak önem arz etmektedir. Bun öncelikli konularda yapılması gerekenleri sayın başkanla ele aldık ve akşamki görüşmemizde bunları detaylandıracağız. Ve tabi bu arada Irak önemli bir konumuzdu bölgesel olarak. Ve özellikle Irak’ta seçimlerin şeffaf şekilde yapılmasının ve bütün siyasi grupların sürece katılmasının sağlanması önem arz ediyor. Irak’ta her kesimin katılımıyla huzurlu ve istikrarlı bir dönemin başlaması ABD ile ortak arzumuz” dedi.

-SİHİRLİ ÇÖZÜM YOK-

 ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’deki durumun çözümü için sihirli bir durumun bulunmadığını ifade etti. 
Gül Bahçesi’nde (Rose Garden) düzenlenen toplantıda Başbakan’ın ziyaretinin ABD için büyük önem taşıdığını ifade eden Obama, Erdoğan’la yaptıkları görüşmenin gündemini iki ülkenin birlikte işbirliği yaptığı, Afganistan, G12 ve İran konularını da içeren geniş bir yelpazenin oluşturduğunu söyledi. Bölgesel barışa duyulan ortak ilgi çerçevesinde, Başbakan Erdoğan’ın İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi yönündeki çabalarını öven Obama, bu durumun hem İsrail halkında hem de Türk halkına fayda sağlayacağını ve bağımsız bir Filistin devletini de içeren iki devletli bir çözüm bulunması çalışmalarında ilerleme kaydedilmesine katkıda bulunacağını belirtti.
Yaptıkları görüşmede ABD ile Türkiye arasındaki ticaret ve yatırımı genişletme kararı aldıklarını söyleyen, Obama, ABD’nin AB ile ticaret ve yatırım ortaklığı yürütürken, Türkiye ile de olan ekonomik ilişkilerin derinleşmesini istediğini ifade ederek, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımı artırmakla görevli olacak üst düzey bir komite oluşturulacağını bildirdi. Türkiye ekonomisinin son yıllarda olağanüstü bir gelişme kaydettiğine dikkat çeken Obama, Başbakan Erdoğan’ın bu yöndeki çabalarının da takdir edilmesi gerektiğini vurguladı.
“ABD TERÖRE KARŞI DAİMA YANINIZDA OLACAK”
“Her zaman olduğu gibi ABD, ulusunuzun teröre karşı savunulmasında daima yanınızda olacaktır” diyen Obama, Türkiye’deki barış sürecine verdikleri desteği de ifade etti. Obama, “Türkiye’yi uzun zamandır rahatsız eden PKK şiddetine yönelik tarihi ve barışçıl bir çözüm arayışı konusunda sizi ve Türk halkını gösterdiğiniz cesaretten dolayı takdir etmek istiyorum. ABD olarak Türkiye’deki hukuk üstünlüğü, iyi yönetim ve insan haklarının korunmasına yönelik çabalarınızı destekleyeceğiz” şeklinde konuştu. Obama ayrıca, Reyhanlı’da meydana gelen patlamalarda hayatını kaybedenler için de baş sağlığı diledi.
“SURİYE KONUSUNA ÖNEMLİ ZAMAN AYIRDIK”
ABD Başkanı Barack Obama, Erdoğan ile görüşmesinde Suriye konusuna bir hayli zaman ayırdıklarını söyledi. Türk halkının, Başbakanın liderliğinde, Türkiye’ye sığınan Suriyelilere olağanüstü bir cömertlik gösterdiğini ifade eden Obama, “Bunun çok ağır bir yük olduğunu biliyorum” dedi.
Obama, ABD’nin, Suriye’ye hatırı sayılır düzeyde insani yardım yapan bir ülke olarak, Türkiye’de dahil olmak üzere bölgedeki ülkelere bu yükü taşımalarında yardımcı olacağını kaydederek, “Hayatların kurtarılması için ihtiyaç duyulan yemek, sığınak, ve ilaçların tedarik edilmesinde Türk ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“ERDOĞAN BAŞI ÇEKİYOR”
Aynı zamanda Esad rejimi üzerindeki baskıyı sürdüreceklerini ve Suriye muhalefetiyle çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Obama, Başbakan Erdoğan’ın, Beşar Esad’sız demokratik bir Suriye’ye dönüşümü destekleyen uluslararası çabaların başında geldiğini belirtti. Gelecek haftalarda Cenevre’de düzenlenecek olan toplantıya işaret eden Obama, “Önümüzdeki haftalarda rejim ve muhalefet temsilcilerini bir araya getirdiğimizde Türkiye önemli bir rol oynayacak” dedi.
“SURİYE’DEKİ DURUMUN ÇÖZÜMÜ İÇİN SİHİRLİ BİR FORMÜL YOK”
Esad’ın gitmesi konusunda Erdoğan ile hemfikir olduklarını dile getiren Obama, krizi çözmenin tek yolunun bu olduğunu belirtti. Obama, Esad’ın ne zaman gitmesini istediklerine yönelik bir soru üzerine, “Esad’ın 2 yıl önce, geçen sene, 6 ay önce, 2 ay önce gitmesini tercih ederdik” diyerek, Esad’ın en kısa sürede gitmesi gerektiğine işaret etti. Obama sözlerine şöyle devam etti:
“Asıl soru bunun nasıl gerçekleştirileceği. Suriye’deki gibi olağanüstü derecede şiddetli ve zorlu bir durumla baş edebilmenin sihirli bir formülü yok. Eğer olsaydı, Sayın Başbakanla birlikte bunu kullanır ve bu duruma bir son verirdik. Bunun yerine yaptığımız şey, uluslararası baskıyı artırmak ve muhalefeti güçlendirmek. Cenevre’deki görüşmelerin, Rusların ve Suriye’deki bütün tarafları içerecek siyasi geçişin temsilcilerinin de katılımıyla, sonuç verebileceğini düşünüyorum. Ancak bu sırada, muhalefete yardım ve insani durumla ilgilenmeye ve bunu bu durumla derinden ilgilenen Türkiye ile yakın istişare içinde yapmaya devam edeceğiz.”

GAZZE VE MAVİ MARMARA


Gazze ve Mavi Marmara konusunda da açıklama yapan Erdoğan, “Ortadoğu barış sürecine gelince sayın başkan ele aldığımız konulardan biri de bölge barışı adına önemli bir süreç olan Ortadoğu barış süreciydi. Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıda hayatını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve 1 ABD vatandaşı için tazminat ödenmesi konusunda bildiğiniz gibi İsrail hükümetiyle çalışmalar devam ediyor. Bunun yanı sıra Gazze’ye yapacağım ziyaretin gerek İsrail-Filistin barışına gerek Filistin’in ittifakına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. KKTC Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüme gidilmesine geçmişe nazaran her zamankinden daha elverişli bir zemin oluştuğuna inanıyor ve imkanın heba edilmemesini şu anda diliyoruz. Bu bölgesel meselelerin yanı sıra sayın başkanla Azerbaycan, Ermenistan, İran, Afganistan konularını da ele aldık. Afrika konularının da bu arada değerlendirmesini kısada olsa Myanmar gibi konuları değerlendirme imkanımız oldu. Terörizmle ortak mücadelemiz biraz öncede ifade ettiğim gibi devam edecek. Bu kapsamda savunma sanayine ilişkin konuları da ele aldık. Açıkçası Türkiye-ABD ilişkileri açısından tarihi bir gün, tarihi bir dönüm noktası yaşadığımıza inanıyorum. Bölgesel ve küresel meselelerde Türkiye-ABD ortaklığı barışa, huzura, güvenlik ve istikrara daha yoğun şekilde hizmet edecektir. Ben kısa toparlıyorum. Ama yağmurdan kaçtığım için değil, yağmuru bir bereket olarak görüyorum, kaçmak asla söz konusu değildir. Görüşmelerimizin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.