Teknolojinin lokomotifi inovasyon

Dokuz Eylül Üniversitesi Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezi ile EGİAD ortaklığında düzenlenen "Bölgesel İnovasyon Sistemlerinde Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler" konulu Çalıştay EGİAD Dernek Merkezinde gerçekleştirildi.

DEÜ Avrupa Birliği Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Canan Balkır ve EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya’nın açılış konuşması ile başlayan toplantıya EGİKAD Başkanı Işın Yılmaz, KOSGEB Güney Hizmet Müdürü Mustafa Çanakçı, TÜBİTAK temsilcisi Emre Yurttagül, Yaşar Üniversitesi’nden Dr.Selçuk Karaata konuşmacı olarak katıldı.

KOSGEB ve TÜBİTAK’ın inovasyon destekleri hakkında bilgi alınan toplantıda ayrıca kadın girişimcilere verilen destekler ve KOBİ’lerde inovasyon konuları da görüşüldü. İki oturum halinde gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan EGİAD Başkanı Seda Kaya, Cumhuriyetin 100. yılının kutlanacağı 2023’te, iş dünyası olarak, ihracatta 500 milyar dolara ulaşma ve dünyadaki en büyük 10 ekonomi arasına girme hedefine dikkat çekerek, bunun yanısıra, dünyanın en inovatif 10 ekonomisi arasına girmenin de amaçlanması gereğine vurgu yaptı.

EGİAD’dan İnovasyon Eylem Planı Hazırlığı Ülkelerin gelişiminde inovasyon konusunun, bir kültür gibi benimsenmesi ve sonsuz bir süreç şeklinde algılanması gerektiğini belirten Kaya, “İnovasyona bir proje gibi bakmamalı ve şirketlerimizde kurumsal kültürün ayrılmaz bir parçası haline getirmeliyiz. Ayrıca, inovasyonun yalnızca özel sektör için değil aynı zamanda kamu sektörü ve üçüncü sektör olarak adlandırılan STK’lar için de önemli olduğunu unutmamalıyız. Bu bağlamda EGİAD olarak önümüzdeki günlerde AR&GE ve İnovasyon konulu bir odak grup çalışması ve strateji geliştirme toplantısı gerçekleştireceğiz. Daha sonra da içinde EGİAD üyelerinin ve konunun uzmanı akademisyenlerin de yer alacağı geniş bir proje ekibi ile yol haritası niteliğinde bir İnovasyon Eylem Planı Raporu hazırlayacağız.” dedi.

Prof. Dr. Canan Balkır - Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezi Başkanı Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezi Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır ise, Avrupa Birliği’nin İnovasyon’a verdiği önemin üzerinde durarak, ABD ve Japonya karşısında yenilikçilik ve rekabet gücünü kaybeden Avrupa’nın son dönemde geliştirdiği yeni eylem planı ve ortak politikaları ile yenilikçi bir ekonomi olma yönünde önemli adımlar attığını belirtti.

Işın Yılmaz - Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Başkanı Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Başkanı Işın Yılmaz da "Kadın Girişimcilerin Desteklenmesi" konusu üzerinde durarak, kadınların iş yaşamında daha aktif olarak yer alması gerektiğine vurgu yaparak “Kadın girişimciliğinin sadece evde üretilen ürünler ve bunların pazarlanması şeklinde ele alınmaması gerekir. Kadınların imalat sanayii başta olmak üzere ekonominin her alanında yatırımcı olarak rol üstlenmelerini arzu ediyoruz.” dedi. Mustafa Çanakçı – KOSGEB İzmir Güney Hizmet Bölge Müdürü KOSGEB İzmir Güney Hizmet Bölge Müdürü Mustafa Çanakçı ise, KOBİ’lere ve genç araştırmacılara son dönemde getirilen yeni AR&GE ve inovasyon destekleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Çanakçı, konuşmasında İzmir’de çeşitli inovasyon projeleri gerçekleştiren başarılı firmalardan örnekler vererek her geçen gün bu projelerin sayıca arttığını belirtti.

TÜBİTAK Temsilcisi M. Emre Yurttagül, TÜBİTAK’ın inovasyon konusundaki çalışmalarından örnekler vererek, Avrupa Birliği ve EUREKA Programı kapsamında hibe ve destek uygulamaları hakkında bilgiler sundu.

Dr. Selçuk Karaata - Yaşar Üniversitesi Yaşar Üniversitesi’nden Dr.Selçuk Karaata, Türkiye’den başarılı inovasyon ve teknolojik ürünler geliştiren araştırmacıların projelerinden örnekler verdi.