15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde

15 Temmuz Demokrasi Şehitleri’nin adları, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencileri tarafından hazırlanan yüksek irtifa balonuyla gökyüzüne salındı.

Türk bayrağı ve Demokrasi şehitlerinin isimlerinin yer aldığı yüksek irtifa balonu, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Can Muğan, akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla gökyüzüne yükseldi.

“15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma, Milli Birlik Günü” kapsamında, gerçekleştirilen törende, İEÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin oluşturduğu Ecospace Grubu tarafından uydu geliştirme projesi kapsamında ürettikleri yüksek irtifa balonuyla 15 Temmuz şehitlerinin adının yazıldığı kapsül gökyüzüne taşındı.

Törende konuşan İzmir Valisi Erol Ayyıldız, anlamlı günde çok önemli bir etkinliğe imza atıldığını, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin bilimde nöbetin nasıl tutulduğunu gösterdiğini kaydetti.

Vali Ayyıldız, “15 Temmuz’un bilim ayağını oluşturdular. Bilimde nöbet nasıl tutuluyor onu gösterdiler.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere 15 Temmuz ve bütün şehitlerimizi, gazilerimizi saygıyla anıyoruz. Milletimiz, 15 Temmuz’da Sayın Cumhurbaşkanımızın etrafında kenetlenerek, dünyaya geçmişine layık bir şekilde duruş sergiledi. Kahramanlıklar halkasına yeni bir halka ekleyen necip milletimizin önünde saygıyla hürmetle eğiliyorum. Milletimiz, 15 Temmuz’da destansı bir duruş sergiledi” dedi.

2-3 yıl içinde İEÜ Uydusu uzayda

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş da, 15 Temmuz Demokrasi Şehitlerini üniversitede yad ettiklerini, kendilerine şükranlar sunduklarını belirterek, şunları söyledi: “Canları pahasına bu ülkeyi korumak için her şeyi yaptılar. Biz de bu ülke için öğrencilerimizle birlikte elimizden gelen her şeyi bayrağımızı daha yukarıya taşımak için yapacağız. Üniversitemiz bünyesinde kurulan Ecospace Grubu Öğrencilerine teşekkür ediyorum. Çok özverili bir çaba gösterdiler, sabaha kadar çalışarak yüksek irtifa balonunu hazırladılar. Hocalarımız, onlara danışmanlık ve denetim sağladı. Onun dışında her şeyi kendileri yaptı. Bana da bir söz verdiler. Uzaya İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin uydusunu yerleştireceğiz. En fazla 2-3 yıl içinde üniversitemizin uydusunu yerleştireceğiz. Başka ülkelerin uydularıyla bilgi ve haberleri alıp göndermeyeceğiz. Kendi uydusunu üreten bir ülke olma konusunda İEÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Öğrencileri ellerinden geleni yapacak.”

100.000 feet yüksekliğe uçtu

İEÜ Mühendislik Fakültesi Uzay ve Havacılık Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barış Özerdem ise, bölüm öğrencilerinin uydu geliştirme projesi kapsamında mekanik ve elektronik sistemlerin ve yazılımların test edilmesine olanak sağlayan yüksek irtifa balon sistemi tasarlayıp ürettiklerini bildirdi.

Prof. Dr. Özerdem, “Bu balon vasıtasıyla şehitlerimizin adlarını, gökyüzüne iletmek istediler. Biyomedikal Mühendisliği ile Genetik ve Biyomühendislik bölümlerimizce hazırlanan, sık karşılaşılan bir bakteri türü olan E-coli bakterisi ve Arabidopsis tohumları tüplerini de, yüksek irtifa şartlarındaki davranışlarını belirlemek için bu balona yerleştirdiler. Balon, yapılan simülasyonlara göre, 100.000 feet irtifaya kadar çıkacak. Sonrasında açılan paraşütü vasıtasıyla tekrar yeryüzüne dönecek. Bir kamera da tüm uçuşu kayıt altına alacak” dedi. İEÜ Ecospace Grubu Öğrencisi Can Bağdiken de şehitleri saygıyla andıklarını, bir daha benzer günler yaşanmamasını istediklerini belirterek, bilim için çabaladıkları ve konuşulduğu günlerin yaşanması hedefiyle çalıştıklarını ifade etti.