ANADOLU LİSESİ SANKİ BİR EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Muğla’nın eğitimdeki köklü adresi Şehit Altuğ Pek Anadolu Lisesi Uluslararası Bilim Yarışmalarında aldığı dereceler ve ödüllerin yanında bir de sosyal bilimler alanında yaptığı çalışmalarla göz dolduruyor.

Pandemiye rağmen bilimsel çalışmalarından bir an olsun geri durmayan lisenin öğrencileri bir yandan da okulun Türkçe Hocası İsmail Zorba öncülüğünde bir Hikâye Okuma Atölyesi oluşturdular.

Konu ile ilgili bilgi aldığımız koordinatör öğretmen İsmail Zorba, atölyenin yaklaşık 12 yıldır devam ettiğine dikkat çekerek “İlk beş yıl okuma halkaları başlığında her biri 12 öğrenciden oluşan 4 ya da 5 okuma grubuyla oluşturduğumuz kitapları okumaya başladık. Okumalarımızda porte okumaları, zihin tasarıma dayalı okuma, tematik okuma ve eleştirel okuma becerilerini geliştirmeyi hedefledik. Listelerimiz Türk ve Dünya edebiyatının klasik roman, hikâye, tiyatro hatta şiir türünde eserlerden oluşuyordu. Bu okumalarımız zamanla okuma atölyesine dönüştü. Öğrenciler okumalarda yaratıcı yönlerini de ortaya koymaya başladılar. Yazıları, değerlendirmeleri yayınlanma aşamasına geldiğinde okul dergisinde, yerel gazetelerde ve ulusal dergilerde kendilerine yer buldu. Yaptıkları okumaları kitap ve yazar tanıtım amacıyla açık söyleşiler başlığında okulumuzdaki diğer öğrencilere sunmaya başladık. Bu söyleşilerde Türk edebiyatının seçkin yazarları, eserleriyle tanıtıldılar. Necip Fazıl, Nazım Hikmet, Ziya Osman, Mehmet Âkif, Samiha Ayverdi, Nihâl Atsız, Sevinç Çokum, Reşat Nuri, Orhan Veli bu isimlerden birkaçıydı. Son dört yıldır kitapların yazarlarıyla söyleşi yapma, okunulan kitabı bir de yazarla değerlendirme aşamasına geçildi. "Gençler Yazarlarla Söyleşiyor." etkinliği zamanla okul projesine dönüştürüldü. Ayşe İlker, Tülay Kayar, Münevver Ongun, Fatih Baha Aydın ilk yazar konuklarımızdı. Bu söyleşilerin okuma etkinliklerimizde daha kalıcı izler bıraktığını tespit edince bu sene salgın koşullarında online söyleşiler yapmaya yöneldik. Öğrenciler kitap üzerinden değişik okuma formlarında gerçekleştirdikleri çalışmaları sunumunu yapıyorlar, sonra yazarla kitap ve yazarlık eğilimleri üzerine söyleşi gerçekleştiriyorlar. Her sene iki yazar söyleşisi gerçekleştirirken bu sene 10 kitap üzerinden 8 yazarla söyleşi yapmayı planlıyoruz. Misli Baydoğan, Erhan Genç ve Osman Çeviksoy ile gerçekleştirdiğimiz söyleşileri Asuman Güzelce, Asalet Salgınoğlu, Kaan Murat Yanık, Turgay Bostan, Mahmut Coşkun ile sürdürmeyi düşünüyoruz” dedi.

Okulun idarecileri atölyeye öğrencilerin yoğun katılımından memnun olduklarını ifade ederlerken edebiyat alanında bu kadar tanınmış ismin, zaman ayırarak okulun davetlerine icabet etmelerinin ise çok anlamlı olduğunu ve katkı sağlayan herkese müteşekkir olduklarını söylemekteler.

Bu çalışmaların öğrenciler arasında hem okuma hem de yazma konusunda eğilimlerinin gelişmesine katkı sağladığını belirten idareciler, içine kapandığımız günlerde öğrencilerimizin bu kitaplar ve yazarları vasıtası ile duygularını paylaşmalarının da çok önemli olduğunun altını çizmekteler.

Bütün dünyada salgının hepimizi evlere kapattığı bu günlerde bir çok edebiyat fakültesinde bile eğitimlerin sekteye uğradığı görülürken Şehit Altuğ Pek Anadolu Lisesi’nin bu tanınmış isimlerle öğrencilerini bir araya getirmesi ise öğrenci velileri ve eğitim kamuoyunda, “sanki Anadolu Lisesi değil, Edebiyat Fakültesi” şeklinde yorumları da beraberinde getirdi.