İzmir'deki üniversitede ses getirecek çalışma

İzmir'deki Gediz Üniversitesi, güneş ve rüzgardan, elektrik üretiminde verimliliği artıran, elektrik üretiminde yeni bir dönem başlatacak  proje geliştirdi. İZKA, çevreci enerji teknolojisinde yeni bir sayfa açan bu yatırımı 1 milyon TL’yle destekleyecek.

Gediz Üniversitesi, bir süredir yürüttüğü çevreci enerji araştırmalarında büyük başarıya ulaştı. Güneş ve rüzgar enerjisini birleştirerek, bu 2 kaynaktan elektrik üretiminde verimliliği artıran ‘hibrit’ santral projesi geliştirildi. Doğa dostu bu çalışma ses getirdi, İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı’na kabul edildi.

Toplam 2.2 milyon TL’lik maliyetin 1 milyon TL’sini İZKA karşılayacak. Bu destekle hemen düğmeye basılacak, Gediz Üniversitesi Seyrek Kampüsü’ndeki öğrenci otoparkının üzerine 3 bin metrekarelik güneş panelleri yerleştirilecek. Ayrıca bir de rüzgar türbini kurulacak.

Güneş ve rüzgar enerjisi birleştirilerek saatte 500 kilovat elektrik elde edilecek. 50 bin metrekare kapalı alana sahip kampüsün elektrik ihtiyacının yüzde 60’ı bu hibrit santral sayesinde karşılanacak.

En çevreci otopark olacak Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Batar, bu başarının mimarı olarak Gediz Üniversitesi Proje Koordinasyon Ofisi’ndeki genç akademisyenleri gösterdi.

Prof. Dr. Batar, çevreci enerji üretimi ve kullanımında yeni bir sayfa açılacağını dile getirerek, şunları söyledi:

“Şimdiye kadar güneşten ve rüzgardan ayrı ayrı santrallar yardımıyla elektrik elde ediliyordu. Ancak hibrit santral sayesinde her 2 kaynaktan aynı anda, daha etkin şekilde elektrik üretmek mümkün. Gediz Üniversitesi olarak işte bunun yolunu açacağız.

Aynı zamanda kampüsümüzdeki otoparkı daha işlevsel hale getirmiş, araçları olumsuz iklim koşullarından korumuş da olacağız. Ayrıca bu santralımız, mühendislik öğrencilerimizin eğitiminde bir laboratuvar ve staj yeri olarak da değerlendirilecek.”

Seyrek’teki kampüse birkaç kilometre uzaklıktaki İzmir Serbest Bölge’den çıkan arıtma çamurlarının imhasını kolaylaştıracak projeye de danışmanlık desteği sağlandı. Bu çevreci çalışma da İZKA’dan mali yardıma hak kazandı.

HİBRİT

Kelime anlamı olarak ‘melez’ demektir. Günümüzde daha çok otomotivde, hem petrol hem de elektrik enerjisini kullanabilen motor teknolojisi bu şekilde tanımlanmıştır. İki farklı tohumdan laboratuvar ortamında elde edilen yeni tohumlar için de ‘hibrit’ denilmektedir. Gediz Üniversitesi’nin hibrit santralı da güneş ve rüzgar enerjilerini birleştirerek elektrik üreteceği için böyle tanımlanmıştır.