Piri Reis İzmir'de anılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi, dünyaca ünlü Türk denizcisi Piri Reis’i 1513 yılında çizdiği ilk Dünya Haritası’nın 500. yıldönümünde konferansla anacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2013’ün UNESCO tarafından ‘Piri Reis’i Anma Yılı’ olarak ilan edilmesi dolayısıyla, bu ünlü Türk denizcisi anısına, bir konferans düzenleyecek. Piri Reis’in 1513 yılında bilim dünyasına armağan ettiği haritanın 500. yılında, Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek ‘Denizci ve Dünya Bilgini Piri Reis’ başlıklı konferans, 22 Mayıs 2013 Çarşamba günü İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Küçük Salon’da saat 14.30’da başlayacak.

Seçkin bilim insanlarını bir araya getirecek olan konferansın amacı Piri Reis’i anlamak ve önemini kavratmak. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu’nun yapacağı konferansın açılış konuşmasını Prof. Dr. Zeki ARIKAN gerçekleştirirken, Prof. Dr. İdris Bostan ‘Akdeniz’de Piri Reis ve 'Yeni Dünya' Haritası’, Prof. Dr. Salih Özbaran ‘Piri Reis'in Hint Okyanusu Serüveni ve Ölümü’ konulu bildirileri sunacak. Piri Reis’in 1513 yılında çizdiği Dünya Haritası’nın UNESCO’ya tescil ettirilmesiyle başlatılan çalışma, İstanbul Üniversitesi Akdeniz Dünyası Araştırmaları Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Müsteşarlık Müşaviri Prof. Dr. İdris Bostan’ın konunun önemine dikkat çekmesi, Denizcilik Müsteşarlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da destekleriyle uluslararası toplantıda kabul gördü.

İLK DÜNYA HARİTASINI ÇİZDİ

İlk denizcilik kitabı olan Kitab-ı Bahriye’yi yazan Piri Reis’i dünyaya tanıtan en büyük özelliği, ciddi bir haritacı olmasıdır. 1495-1510 yıllarında İnebahtı, Moton, Koron, Navarin, Midilli, Rodos gibi deniz seferlerinde görev alan Piri Reis, Akdeniz'de yaptığı seyirler sırasında gördüğü yerleri ve yaşadığı olayları, daha sonra Kitab-ı Bahriye adıyla dünya denizciliğinin de ilk kılavuz kitabı olma özelliğini taşıyacak olan kitabının taslağı olarak kaydetti ve 1513 tarihinde ilk dünya haritasını çizdi. Atlas Okyanusu, İber Yarımadası, Afrika'nın batısı ile yeni dünya Amerika'nın doğu kıyılarını kapsayan üçte birlik parça, bu haritanın günümüzde elde bulunan bölümüdür. Bu haritayı dünya ölçeğinde önemli kılan, günümüze kalmamış olan Kristof Kolomb'un Amerika haritasındaki bilgileri içeriyor olması rivayetidir.

Piri Reis, 1516-1517 yıllarında Osmanlı donanmasında Derya Beyi (Deniz Albayı) rütbesiyle görev yaptığı sırada Kahire’ye geçip Nil ırmağını çizme fırsatı buldu. İskenderiye seferinden sonra derlediği denizcilik notlarını bir Denizcilik Kitabı (Seyir Kılavuzu) olan Kitab-ı Bahriye'de bir araya getirdi.

1528 yılında ilkinden daha içerikli ikinci dünya haritasını çizen Piri Reis, 1533 yılında Barbaros Hayrettin Paşa’nın kaptan-ı derya olmasıyla, Derya Sancak Beyi (Tümamiral) ünvanını aldı. Osmanlı donanmasında yaptığı son görev, idamıyla sonuçlanan Mısır Kaptanlığı oldu.