Koruma memurları geliyor

Statlarda olay çıkararak ceza alanların, maçlara  girişlerinin kontrolleri artık sıkı denetime tabi olacak.

İçişleri Bakanı Mummer Güler, stadyumların, üniversitelerin ve yurtların güvenliğini emniyet teşkilatı bünyesinde kurulacak olan koruma memurları ile yapılmasının düzenlenmesini öngördüklerini söyledi. Güler, TBMM kulisinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bu yıl stadyumlarda yaşanan olaylar hakkında da bilgi veren Güler, 2012-2013 futbol sezonunda 243’ü stat içinde 61’i stat dışında toplam 304 olayın meydana geldiğini söyledi. Güler, ceza alanların stada tekrar girişlerinin kontrol edilemediğini belirterek, e-bilet uygulaması ve göz taraması yapılmasına ilişkin düzenleme getireceklerini ifade etti.

Stadyumlarda ve üniversitelere son günlerde yaşanan olaylara dikkat çeken Güler, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile konuya ilişkin bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Güler, çalışmanın yasalaşması durumunda ilk etapta 10 bin koruma memurunun alınacağın söyledi. Bu koruma memurlarının emniyet teşkilatı bünyesinde olacağını ve polis gibi acil olaylara müdahale yetkisinin olacağını ifade eden Güler, "Adli polisler gelene kadar olaylara müdahalede bulunacaklar" dedi.

Kişileri de polisler yerine koruma memurlarının koruyacağını belirten Güler, artık bina önlerinde polisin yerine koruma memurlarının bekleyeceğini söyledi. Bakan Güler, koruma memurları için aranacak şartları da söyledi. Güler buna göre, 28 yaş sınırı getirilecek olan koruma memurlarını en az lise mezunu yada yüksekokul mezunu olmasını öngördüklerini ve 6 ay eğitimin ardından göreve başlamasının planlandığını ifade etti.