Piri Reis'in ilk hedefi Karadeniz

Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından 2 milyon lira kaynak ayrılarak yenilenen Koca Piri Reis Araştırma Gemisi düzenlenen törenle tanıtıldı.

İnciraltı Crown Plaza Oteli karşında yer alan mendirekte düzenlenen törende konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, geminin baştan aşağıya yenilendiğini söyledi. Koca Piri Reis Gemisi'nin daha iyi hizmet verebilecek duruma geldiğini belirten Füzün, "Gemimiz estetik operasyonla güzelleşti ve gençleşti. Piri Reis'imiz çok daha iyi hale geldi. Kazanç ve ekonomi denizlerden gelmektedir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan bir ülke olarak denizlerden yeterince yararlanamıyoruz. Biz de bu anlamda denizden yararlanma çabamızı artırmak istiyoruz. Gemimizi yenileyerek deniz araştırmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erdeniz Özel, Koca Piri Reis gemisinin gençleştirildiğini söyledi. Gemiye daha önce sabitlenemeyen cihazların gövdeye sabitlendiğini belirten Özel, bu durumun daha rahat çalışma imkanı yaratacağını söyledi.

Geminin üç hedefi olduğunu belirten Özel, "Geminin hedeflerinde birincisi hizmet hedefi, ikincisi araştırma ve üçüncüsü eğitim hedefidir. Gemimiz üç hedefine de dönük çalışıyor. Bizim en önemli faktörümüz denizde çalışacak bilim adamlarını bu gemide eğitmemizdir. Gemimizin çok yeteneği var. Sismik araştırma yeteneği var. Kimyasal ve biyolojik çalışmaları da yapıbiliyor. Yenilenen gemimizin ilk görev yeri ise Karadeniz'de sismik bir araştırma çalışması olacak" diye konuştu. Konuşmalar ardından geminin kaptan köşküne çıkan Rektör Prof. Dr. Füzün, gemiyi çalıştırarak ilk denemeyi yaptı.