ABD'yi hortum vurdu: 91 ölü

ABD'nin Oklahoma Kenti'ni etkisi altına alan hortumlar, 91 kişinin yaşamını yitirmesine, 230 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Evleri yerle bir edip, araçları havaya savuran hortum, içinde çok sayıda öğrencinin bulunduğu en az iki okulun da yıkılmasına yol açtı.

Oklahoma Kenti'nde, hastanelere ulaşılan yaralı sayısının giderek arttığı, göçük altında kalan insanlar olduğu açıklandı. Çapı 3.3 kilometreyi bulan ve etkisi altına aldığı her şeyi yerle bir edip, havalara savuran hortumun vurduğu bölgelerde henüz hasar tespiti yapılamadığı, bu nedenle de ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.

 

Kategori 4 olarak derecelendiren hortumun vurduğu bölgelerde en az 70'i çocuk 230'dan fazla kişi de yaralandı. Yaralılardan 25'inin yıkılan ilkokuldan kurtarılan çocuklar olduğu belirtildi. İlk belirlemelere göre, yaklaşık 3.3 kilometre genişliğindeki, saatte 265- 320 kilometre hızla ilerleyen hortum yüzlerce evi yerle bir etti. Bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi gönderildi. Enkaz altındaki arama çalışmalarının gece boyu süreceği kaydedildi. Oklahoma Kenti, 1999 yılında da büyük bir hortum vurmuş, saatte 486 kilometre hızla esen rüzgar dünya tarihinin ölçülebilen en şiddetli kasırgası olarak kayıtlara geçmişti.