Komşuda lezbiyen festivali

Fulya Omaç-

Yunanistan’ın Midilli adası Skala Eressos köyünde 2010 yılından bu yana Mayıs ayında gerçekleştirilen Safo İlkbahar Festivali’nde (Sappho Spring Festival) dünyanın çeşitli ülkelerden gelen lezbiyenler dördüncü kez buluştu. Aralarında Hollanda, Türkiye, Almanya, Yunanistan, İsviçre ve İngiltere’nin de olduğu farklı ülkelerden gelen lezbiyenler 17 - 30 Mayıs tarihleri arasında kutlanan festivale ‘Hoş geldin’ partisiyle başladı. Eski dostlarla bir araya gelmek ve yeni arkadaşlıklar kurmak amacıyla gelen lezbiyenler Midilli’de iki hafta boyunca gönüllerince eğleniyor.

Organizasyonunu Travel Women firması sahibi turizmci Marleen Baerveldt’in yaptığı festival kapsamında canlı DJ performanslar, gece kulübünde eğlenceler, plaj ve dans partileri, plaj voleybolu, geziler gibi etkinlikler yapılıyor. Lezbiyenler, kadınlara özel otellerde konaklayıp, lezbiyen barlarında eğleniyor.

UÇAKLAR İZMİR’E İNERSE, AYVALIK ÜZERİNDEN ADAYA GELİNEBİLECEK

Marleen Baerveldt Mayıs ayındaki lezbiyen festivaliyle birlikte Midilli Adası’nın turizm sezonunun da start aldığını, yine Eylül ayında düzenlenen üçüncü lezbiyen festivaliyle de Midilli’deki sezonun kapanışının yapıldığını söyledi.

Baerveldt, “Mayıs ayı lezbiyen festivalini üç yıl önce Women Travel olarak biz başlattık. Henüz emekleme aşamasında. Ama Eylül ayındaki festivalimiz 2000 yılından bu yana yapılıyor ve katılım oldukça fazla. Bu yıl İngiltere’den adaya olan uçak bilet fiyatları artınca bir arayış içine girdik. İngilizleri, hatta Avrupa’nın diğer kentlerinden festivalimize katılmak isteyenleri uçakla İzmir’e indirmek istiyoruz. Ayvalık üzerinden Midilli’ye gelmeleri sanırım daha ekonomik olacak. Bunu gerçekleştirebilirsek bu yıl Eylül ayı festivali çok daha kalabalık ve şenlikli olacak. Ayrıca bu festivale katılmak için illa lezbiyen olmak gerekmiyor. Skala Eressos’un harika bir kumsalı ve doğası var. Normal turistler de çok geliyor. Festival zamanı gelenler artı olarak bizim etkinliklerimizi izliyor, eğlencelerimize katılıyorlar. Geçen yıl Türkiye’den de gelenler oldu, bu yıl daha çok sayıda Türk’ün festival zamanı adaya geleceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

20 KADINLA BAŞLADI Midilli Büyükşehir Belediyesi Skala Eressos Temsilcisi Panagiota Teloniati yaptığı açıklamada lezbiyen etkinliklerinin ilk olarak Yunanistan’da yaşayan 20 kadınla 1950’li yıllarda başladığını ifade ederek, “Safo burada doğduğu için Skala Eressos’ta bir lezbiyen barı kurdular. Daha sonra Almanlar, Amerikalılar ve diğer uluslardan kadınlar geldi. Şimdi katılanların sayısı binleri geçmeye başladı. Safo sadece şair değil aynı zamanda politikacıydı. Ben de Safo’nun soyundan geliyorum, aramızda kan bağı var. Köyümüzün böyle bir lideri yetiştirmesinden de ayrıca gurur duyuyorum” diye konuştu.

Ayvalık - Midilli arasında sefer yapan TURYOL firmasının Midilli acenteliğini yapan Mitilene Tours Sahibi Aris Lazaris de Fulya Omaç'a etkinlik hakkında bilgi vererek, büyük lezbiyen festivalinin her yıl 3-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildiğini anlattı.

Lazaris,  “Ekonomik kriz sadece anakara Yunanistan’ı değil tüm adaları da etkiledi. Bu yıl ne derece etkiler bilemiyoruz. En azından biz acente olarak kaliteyi de düşürmeden uygun fiyatlı paket turlar organize edeceğiz. Şenlikler bu yıl çok daha güzel olacak. Şubat ayından bu yana daha iyi organizasyon olması için çaba sarf ediliyor. Lezbiyen festivali aynı zamanda kültürel bir festival. Önemli yazarlar, fotoğraf, resim, tiyatro, sinema ve müzik sanatçıları geliyor. Ada için çok önemli ve güzel bir organizasyon'' dedi.