NATO İzmir'de kapanış töreni

İzmir’de geçen 1 Aralık’ta, NATO İzmir Müttefik Kara Komutanlığı’na dönüşen NATO İzmir Müttefik Hava Komutanlığı, törenle resmen kapandı. Törende, NATO Napoli Müttefik Müşterek Kuvvet Komutanlığı Komutanı Oramiral Bruce W. Clingan, NATO İzmir Müttefik Hava Komutanı Korgeneral Ralph J. Jodice’yi, başarılarından dolayı kutladı.

Buca İlçesi Şirinyer Semti’nde bulunan Orgeneral Vecihi Akın Kışlası’ndaki İzmir Müttefik Hava Komutanlığı, 1 Aralık 2012 tarihinde Müttefik Kara Komutanlığı’na dönüştürüldü. 11 Ağustos 2004 tarihinden bu yana faaliyette bulunan NATO İzmir Müttefik Hava Komutanlığı’nın görevi, bugün düzenlenen törenle resmen sona erdi. Orgeneral Vecihi Akın Kışlası’nda İzmir Vali Vekili Mustafa Harputlu, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ile yabancı komutanların katılımıyla tören düzenledi.

12 NATO ülkesinden ve 8 karargahtan temsilcilerin katıldığı kapanış töreninde ilk olarak, NATO İzmir Müttefik Hava Komutanı Korgeneral Ralph J. Jodice konuşma yaptı.

Jodice, "Eşsiz kentiniz ve çevre illeri, NATO İzmir Müttefik Hava Komutanlığı’nda görev yapan bizlerin üzerinde uzun yıllar sürecek olumlu bir etki yarattı. Türkiye, komutanlığımıza mükemmel bir ev sahipliği yaptı. Hava komutanlığı kapansa da, İzmir kenti, onun yerine alan Kara Komutanlığı’na ev sahipliğini devam ettirecek" dedi. Korgeneral Jodice, ayrıca birlikte görev yaptığı arkadaşlarına teşekkür etti, onlarla her türlü NATO harekatında omuz omuza görev yaptığını ve yine yapabileceğini dile getirdi.

NATO Napoli Müttefik Müşterek Kuvvet Komutanlığı Komutanı Oramiral Bruce W. Clingan ise, şöyle konuştu: "NATO İzmir Müttefik Hava Komutanlığı ittifakın güvenliğinin teminatı olarak vazifesini yerine getimede önderlik yapmıştır. Kısa bir süre önce icra edilen Unified Protector harekatında Birleşik Kuvvetler Hava Unsur Komutanlığı olarak sergilediği başarı bunun somut bir örneğidir. Geçiş süreci güvenlik ortamının son derece belirsiz ve değişken olduğu bir zamana rastgelmiştir. Bu bir fırsattır, çünkü çalışma yöntemimizi ve harket tarzımızı gözden geçirmemizi sağlamaktadır. Söz konusu geçiş dönemi aynı zamanda artan güvenlik kaygılarının ve azalan kaynakların belli hedefler belirlememiz, öncelik sırasına koymamız, hangilerini gerçekleştirmemiz gerektiğine dair her kararı cesaretle vermemiz ve onları uygun bir süre içerisinde gerçekleştirebilmek için kaynak bulmamızı gerektirdiği gerçeğini kabullenme fırsatını sağlamaktadır. Korgeneral Ralph J. Jodice’nin mükemmel önderliğinde söz konusu geçiş dönemine has güçlükler yenilmiştir."

Tören, konuşmaların ardından, NATO İzmir Müttefik Hava Komutanlığı’nı simgeleyen sancağın sarılarak komutanlarca kılıfına konulmasıyla sona erdi.