Bakan Yazıcı'dan EXPO'ya destek

İzmir Ticaret Odası’nın 11 Mayıs’ta göreve gelen yeni Yönetim Kurulu, ilk resmi ziyaretini Ankara’da Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya yaptı. Demirtaş, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için daha fazla destek istediklerini belirtirken, Bakan Yazıcı da EXPO için her türlü desteği verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini söyledi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Başkan Yardımcıları Akın Kazançoğlu, Jak Eskinazi, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cüneyt Güleç, Yönetim Kurulu Üyeleri Cüneyt Altınkapı, Bekir Şahiner, Süleyman Subaşı, Mert Pala, Mustafa Tüzün, Ali Yılmaz ilk resmi ziyaretlerini Ankara’da gerçekleştirdi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, seçilmelerinin ardından ilk olarak bağlı oldukları bakanlığı ziyaret ettiklerine dikkat çekerek, önümüzdeki 4 yıllık süreçte, en önemli projenin, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı olduğunu söyledi.

Demirtaş, “Biz EXPO için üzerimize düşen her şeyi yapıyoruz. Böyle de devam edeceğiz. En önemli projemiz olan EXPO konusunda Bakanlığımızın ve Hükümetimizin daha fazla desteğini istiyoruz. EXPO’yu sizlerin desteğiyle kazanabileceğimize inanıyoruz” diye konuştu. EXPO’dan sonra özellikle Türkiye’nin 2023 hedeflerini daha fazla katkı yapmaya istediklerini belirten Demirtaş, 2023 hedefine ulaşmak için İzmir’in ihracatını her yıl 10 milyar dolar arttırmak için çalışacaklarını söyledi.

Demirtaş, “Kayıtdışı ekonominin hükümetin de gündeminde olduğunu hem üyelerin, hem de Türkiye’nin rekabet gücünün artması için kayıtdışı ekonomiyle daha etkin mücadele edilmesini istediklerini söyledi.

Demirtaş, “Şu anda ekonomik olarak moralimiz var. Ancak biraz daha desteğe ihtiyacımız var. Destek olarak ilk istediklerimizden birisi, 6111 sayılı yasa ile birikmiş olan pek çok kamu borcu ve vergi borcu tasfiye sürecine alındı. Ama bundan yararlanan pek çok üyemiz, taksitlerini ödeme konusunda sıkıntı yaşıyor. Bu konuda yeniden bir 5 yıllık yapılandırmaya gidilmesi hem hükümetimize yeni bir kaynak sağlayacaktır hem de üyelerimize büyük bir cansuyu olacaktır. Kanun çıktığındaki faiz bugünün şartlarında çok yüksek kaldı. Şu anda gecikme faizi yüzde 1.5. Bu da çok yüksek. Bu nedenle yeniden yapılandırma bekliyoruz. Üyelerimizden gelen bir diğer şikayet te, bankaların son zamanlarda kredisini kapatmak isteyen üyelerimizden adeta ceza keser gibi çok yüksek oranlarda kapatma komisyonu altında ücretler almaları. Bu konuda da bir kanuni düzenleme yapılmasını ya da bankaların uyarılarak bir çözüm getirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Bakan Hayati Yazıcı da seçim sürecinin ardından ilk ziyaretin kendisine yapılmasından memnuniyet duyduğunu belirterek Demirtaş ve yeni yönetim kurulunu tebrik etti. Ekonomik hayatın asıl aktörlerinin, iş adamları olduğunu belirten bakan Yazıcı, “Bizim görevimiz, kamunun görevi, sizlerin önünü açmak. Bu konuda kararlılıkla çalışıyoruz. Bankaların kredisini kapatıp yenilemek isteyenlerden çok yüksek oranlarda ücret alması sosyal sorumluluğa sığmaz. Bu konuda gerekirse biz de finans sektörüyle temas ederiz” dedi.

Bakan Yazıcı, 6111 sayılı kanun ile birikmiş kamu alacaklarının yeniden ödenmesine imkan tanınmasının Cumhuriyet tarihinin en büyük borç tasfiyesi olduğunu belirterek, “Çünkü bazen bir liralık borcu tahsil etmek için 5 lira masraf yapılıyor kamuda. İdareciler gerektiğinde bunu değerlendirmeli” dedi. 

Türkiye’nin coğrafi konumuyla potansiyeliyle çok büyük bir ekonomik ilerleme gösterdiğini ve bu konum içinde İzmir’in de çok önemli olduğunu belirten Bakan Yazıcı, buna karşın İzmir’in ekonomik açıdan, şehircilik açısından çok daha iyi yerde olması gerektiğini, potansiyelini yeterince yansıtmadığını belirtti.

Bu potansiyelin kullanılması için özel sektör, yerel yönetimler ve iş dünyasıyla birlikte hareket etmeye hazır olduklarını belirten Bakan Yazıcı “Zaten İzmir için çok önemli projelerimiz var. Bunlar yürütülüyor. Bu konuda çok kararlıyız. İzmir’in EXPO adaylığının hem İzmir hem de ülkemiz açısından önemini çok iyi biliyoruz. Bu konuda İzmir’in EXPO’yu kazanması için ne gerekiyorsa yapmalıyız” dedi.

İzmir Ticaret Odası heyeti, ikinci olarak da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu da ziyaret etti.  Ekrem Demirtaş, yeni seçilen Yönetim Kurulu Üyelerini Hisarcıklıoğlu ile tanıştırırken, Hisarcıklıoğlu da Demirtaş ve yeni yönetim kurulu üyelerini tebrik etti. İZTO Heyeti, Ankara’daki temaslarına bugün ve yarın da devam edecek.