Zeytinyağında ambalajlı satış teşvik edilmeli

Cihan DURAK / İZMİR (DHA)- Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, zeytinyağı ihracatında Türkiye’nin lider konuma gelmesi için dökme satış yerine, ambalajlı satışın teşvik edilmesini gerektiğini söyledi.

Tan, “Dökme zeytinyağı satışı çözüm değil. Eğer Türkiye bu alanda dev olmak istiyorsa ki potansiyelimiz var, ambalajlı zeytinyağı teşvikinin artırılması, ambalajlı satışa önem verilmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin son 6 yılda zeytincilik sektöründe atağa kalktığını belirten Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, zeytinyağı ihracatında Türkiye’nin söz sahibi konuma geldiğini söyledi. Zeytinyağı ihracatında dökme satışın ihracat sürecine zarar verdiğini belirten Tan, İspanyol ve İtalyan tacirlerin dökme zeytinyağını satın aldığını; ambalaj süreci ardından ise Türk zeytinyağını İspanyol ve İtalyan markaları adı altında sattıklarını belirtti.

ESKİ ALIŞKANLIKLAR DEĞİŞMELİ

Dökme zeytinyağı satışının eskiden kalma bir zihniyet olduğunu belirten Tan, “Tabi tacirler üzerinde bir alışkanlık olmuş. Zeytinyağı satışında dökme yöntemden vazgeçemiyorlar. Artık dünyada sistem değişti. Markalaşmak önemli hale geldi. 'Made in Turkey' ambalajlı zeytinyağıyla piyasada büyüyen dev olabiliriz” dedi. Bu yıl İspanya’da hava koşullarının olumsuzluğu nedeniyle zeytinde ciddi bir rekolte kaybı yaşandığını belirten Tan, “Bu yıl bir fırsattı. Ama bu fırsatı değerlendiremedik. Dökme zeytinyağı ihracatında bu yıl yüzde 90 artış yaşandı. Dökme zeytinyağı satışı çözüm değil. Üreticinin malını daha doğru değerlendirmesi için argümanlar oluşturmamız gerekiyor. Yani ambalajlı ürünleri teşvik etmemiz gerekiyor. İhracat artıyor. Fiyatlar düşüyor. Bu şekilde yapılan ihracattan üretici memnun olmuyor tabi. Eğer Türkiye bu alanda dev olmak istiyorsa ki potansiyelimiz var, ambalajlı zeytinyağı teşvikinin artırılması ambalajlı satışa önem verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

SOFRALIK ZEYTİNDE DÜNYA BİRİNCİSİYİZ

Avrupa Birliğinde zeytinyağı üreticilerine yapılan yardımlara dikkat çeken Tan, “AB’de zeytinyağı üretim yardımı kilogramda 1.32 Euro, Türkiye’de ise bu yardım 0,60 kuruştur. Yani bizden 5 misli daha iyi destekleniyorlar. Ama buna rağmen Avrupa üretimde sıkıntıdadır. Sofralık zeytinde dünyada ülkeler bazında birinciyiz. Mısır ikinci ve İspanya ise üçüncü sırada geliyor. Bu alanda yapılan çalışmalar sayesinde üretimimiz arttı. Sofralık zeytinde gösterdiğimiz başarıyı zeytinyağı ihracatında gösterebiliriz. Üretici primlerinin daha makul düzeye çıkarılmasını talep ediyoruz. Markalı ve ambalajlı ürünlerdeki teşvik daha da artmalıdır. Türkiye’nin önü açıktır. Gereken önlemler alınırsa zeytinyağı ihracatında büyük başarı sağlarız” dedi.