BMC'yi harcamayalım

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar TMSF'nin el koyduğu BMC’deki sıkıntılı sürecin üzüntü verici olduğunu belirtti. Yorgancılar, belediyelerin toplu taşıma araçları, hafif ticari araçlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin “kirpi” olarak bilinen zırhlı araçlarına kadar katma değer üretimine çok önemli katkısı olan yüzde 100 yerli BMC’nin bu şekliyle değerlendirilmesine gönlünün razı gelmediğini ifade etti.

Güçlü ekonomi hedefi içine yerli otomobil hedefini de ekleyen Başbakandan ve Bakanlardan bu konuda hassasiyet beklediklerini belirten Yorgancılar; “İçinizde bir 'babayiğit' varsa, 'ben yerli otomobili yapacağım' diyen varsa, gelin özel teşvik verelim diyen çok değerli Bakanımız Sayın Çağlayan’dan istirham ediyoruz ki, BMC bunu yapabiliyor. Lütfen yerlileştirme kampanyalarında BMC’yi gözardı etmeyelim. Yüzde 100 yerli sermayeli ticari araç üreticisi BMC’nin üretimden çekilmesine müsaade edilmemelidir. Gerekirse, TMSF’nin işletiminde üretimine devam etmelidir” diye konuştu.

2 bin 500 çalışanı, yan sanayisi ile dolaylı olarak yaklaşık 40 bin kişiye istihdam sağlayan BMC’nin sorunlarını çözmesi için elinden gelen tüm gayreti gösterdiğini anlatan Yorgancılar, sözlerini sürdürdü: “Son olarak bizzat Mehmet Emin Karamehmet'le görüştüm. Ancak bizim de yapacaklarımız oldukça sınırlı idi. Bizler BMC’yi herhangi bir firma olarak görmüyoruz, öyle görülmesini de istemiyoruz. Savunma sanayinin en büyük tedarikçilerinden olan, İzmir ve Ege Bölgesi'nde yan sanayi firmaları ile etki alanı oldukça fazla olan böyle bir fabrikanın yaşatılması noktasında gereken duyarlılık gösterilmemiştir. BMC markası yaşatılmalıdır. Böyle bir değer, böyle bir kazanım heba edilmemelidir.” .