Virüs şebekesi çökertildi

İzmir ve Antalya’da, Rusya’dan internet üzerinden gönderilen ve kişisel bilgilerin kopyalanmasını sağlayan 'Tinma' virüsünün yanı sıra açtıkları döviz büfelerinde işlem yapan kişilerin de kart bilgilerini alıp haksız kazanç elde eden şebeke çökertildi.

8 elemanı yakalanan şebekenin daha önce de 13 üyesinin tutuklandığı ortaya çıktı. Geçen kasım ayında virüslü e-mail’lerle, vatandaşların hesaplarındaki paraların çekildiği bilgisini alan İzmir Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı.

Ekiplerin araştırmalarının ardından elemanları belirlenen şebekeye yönelik baskınlarda 8 kişi gözaltına alındı. Aynı şebekenin üyelerine yönelik çeşitli tarihlerde yapılan operasyonlarda da toplam 13 kişinin tutuklandığı belirlendi.

VİRÜSLÜ DOSYAYI AÇAN YANDI

Şebekeye yönelik araştırmalar ve şüphelilerin verdiği bilgilerle, kullandıkları yöntemler de deşifre edildi. Şüphelilerin ilk olarak Rus hacker’lar aracılığıyla, internet üzerinden işlem yapan kişilerin mail adreslerine 'Tinma' virüsünü gönderdikleri saptandı. Bu virüs uzantılı dosyayı açan kişilerin tüm banka hesap ve cep telefonu bilgilerinin otomatik olarak şebeke elemanlarınca kayıt edildiği tespit edildi. Zanlıların bu sayede elde ettikleri bilgilerle, vatandaşların hesaplarından kendi hesaplarına para aktardıkları belirlendi. Bu paraların aktarımını da, dikkat çekmemek için yine komisyon karşılığında şüphe çekmeyen kişilerin hesapları üzerinden yaptıkları ortaya çıktı.

KART BİLGİLERİNİ KOPYALAMIŞLAR

Zanlıların kullandığı ikinci yolun ise, özellikle Antalya gibi turistlerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde açtıkları döviz büroları üzerinden olduğu belirlendi. Bu bürolara işlem yaptıran turistlerin kart bilgilerini kopyalayan şüphelilerin, daha sonra aynı yöntemle bu bilgileri kullanarak hesaplardaki paraları çektikleri saptandı. Bu yöntemlerle toplam 632 bin TL’lik haksız kazanç elde ettikleri belirtilen 8 şüpheliden 3’ü ifadeleri alındıktan sonra savcının talimatıyla serbest bırakıldı. 5 şüpheli ise, işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. Emniyet yetkilileri, intenet bankacılığı kullanan kişilerin e-mail adreslerine gelen bu tür dosyaları açamadıkları anda, hemen bankalarına başvurarak hesap hareketlerini dondurmalarını istedi.