Tahkimden benzeri görülmemiş karar

TFF Tahkim Kurulu, önce ''evet'', iki gün sonra, ''pardon yanlışlık olmuş, hayır'' dedi, Yeni Bornovasporlular şaşırdı.

Süper Amatör Lig play off maçlarını 10 puanla tamamlayan Yeni Bornovaspor, müsabaka talimatları gereği kendisiyle aynı puana sahip Narlıdere Belediyespor'un önünde yer alması ve Bölgesel Amatör Lig'e (BAL) terfi etmesi gerektiğini belirterek, Tahkim Kurulu'na başvuruda bulundu.

TFF Tahkim Kurulu 23 Mayısta yaptığı toplantıda Yeni Bornovaspor'un itirazını haklı bularak, TFF'nin iki takımın kendi aralarında yapacağı maç sonunda sıralamanın belirlenmesi yönündeki kararını kaldırdı. Bunun üzerine sevinen ve oyuncularını tatile gönderen Yeni Bornovaspor Kulübü, 25 Mayısta aldığı haberle şok oldu.

Olağanüstü toplanan Tahkim Kurulu, iki gün önce aldığı kararın tam tersi yönde yine oybirliği ile Yeni Bornovaspor'un itirazını reddetti. Tahkim Kurulu tarihinde daha önce benzerine rastlanmayan bu durum karşısında şoke olan Yeni Bornovasporlular, şimdi yeniden takımı toparlamaya çalışıyor.

İşte Tahkim Kurulu'nun iki gün arayla aldığı bir birinin tam zıddı kararlar:

23 Mayıstaki toplantıda alınan karar:

''Yeni Bornova Spor Kulübü'nün, TFF Yönetim Kurulu'nun 13.05.2013 tarih ve 24 sayılı toplantısında aldığı karara karşı başvurusuna ilişkin Kurulumuzun 2013/151 E. numaraya kayıtlı dosyasında TFF Genel Sekreterliğinden cevap dilekçesinin geldiği görüldü.

Maddi olayın niteliği gereği yerinde görülmeyen duruşma talebinin reddi suretiyle dosya üzerinde yapılan müzakerede; Futbol Müsabaka Talimatı'nın 9/2,b,IV. maddesi ile "2012-2013 Sezonu Amatör Futbol Liglerinde Uygulanacak Esaslar" başlıklı kitapçığın 14. sayfasındaki açıklamalar ve 15. sayfasındaki 1 sayılı örnek dikkate alınarak, Yeni Bornova Spor Kulübü'nün başvurusunun kabulüne, TFF Yönetim Kurulu kararının kaldırılmasına oybirliği ile...''

25 Mayıstaki olağanüstü toplantıda alınan karar ve gerekçesi:

''Tahkim Kurulu 25 Mayıs 2013 günü (37) sayılı olağanüstü toplantısında gündemindeki maddeleri inceleyerek aşağıdaki kararları almıştır. TFF vekilinin, Kurulumuzun 23.05.2013 tarihli, E. 2013/151, K.2013/153 sayılı kararına karşı yargılamanın iadesi talebini içeren 24.05.2013 tarihli dilekçesi okundu. Yapılan müzakere neticesinde; Futbol Müsabaka Talimatı'nın 9.maddesinde, amatör lig ile profesyonel ligde puan usulü ve averaj uygulaması yönünden bir ayrım yapılmadığı; ancak "müsabaka statülerinde" aksine hükümlerin yer alabileceği ifade edilmiştir.

Amatör futbolun; futbol anlayışı, toplumsal statüsü ve ülke futboluna katkısı gibi farklılıkları dikkate alındığında, bazı hususların Müsabaka Talimatı'ndaki düzenlemeden ayrı bir düzenlemeye ihtiyaç duyduğu açıktır. Nitekim TFF de, amatör futbol yönetimini "Amatör Futbol Liglerinde Uygulanacak Esaslar" çerçevesinde yürütmüş, "Amatör Futbol Liglerinde Uygulanacak Esaslar", "Amatör Lig Statüsü" olarak kabul edilmiştir. Bu "Esaslar"a bakıldığında ise, özellikle futbolun "etik" yanının güçlenmesi ve yarışanlar arasındaki "etik dışı" dengesizliklerin doğmasının engellenmesi amacıyla amatör liglerdeki "puan usulü ve averaj uygulaması"nın, FMT'nin 9.maddesindeki hükümden farklı olarak düzenlendiği; aynı puana sahip 3 veya daha fazla takımın sıralamasında birbirleriyle oynadıkları müsabakaların dikkate alındığı; buna göre yapılan sıralamada puan eşitliği olması halinde gol averajına bakıldığı, yine eşitlik halinde hükmen yenilgisi olmayanın avantajlı sayıldığı, ancak burada da eşitlik olması halinde eşit puanlı takımların yeniden karşılaşması ile (tek maç eleme usulü) sıralamanın belirlendiği, ancak FMT'nin 9/2,b,IV. maddesindeki düzenlemeden farklı olarak, puanı eşit takımlar arasındaki sıralamada "fazla gol atanın" üstün sayılmasına dair hükme yer verilmediği anlaşılmaktadır. Gerçekten de geçmiş yıllarda, amatör liglerde "fazla gol atanın" üstün tutulması uygulamasının ciddi sorunlara neden olduğu, "etik dışı" ve hayatın olağan akışına aykırı maç sonuçları nedeniyle, futbola ve futbol yönetimine olan toplumsal güvenin sarsıldığı görülmektedir. İşte bu "güven" beklentisi ya da azalması ile az evvel bahsedilen etik kaygılar nedeniyle amatör futbolun, FMT'dekinden farklı bir düzenleme ile yönetilmek istenmesinin yerinde ve faydalı olduğu kabul edilmelidir. (Nitekim "fazla gol atanın" üstün tutulmadığı 2012-2013 amatör futbol sezonunda "etik dışı" ve "hayatın olağan akışına aykırı" maç sonuçlarının yok denecek kadar azaldığı da tecrübe edilmiştir.)

Tüm bu açıklamalar ve FMT'nin 9/2.maddesinin ilk cümlesi ile "2012-2013 Sezonu Amatör Futbol Liglerinde Uygulanacak Esaslar" ışığında, TFF vekilinin yargılamanın iadesi başvurusunun kabulü ile, Yeni Bornova Spor Kulübü'nün, TFF Yönetim Kurulu'nun 13.05.2013 tarih ve 24 sayılı toplantısında aldığı karara itirazının reddine oybirliği ile...''