İzmir'de kurumsal yönetim semineri

Kurumsal Yönetim Seminerleri Projesi İzmir’de Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) ev sahipliğinde düzenlenen seminerlerle başladı. Üniversiteler, medya ve özel sektör temsilcileri ile farklı programlarda gerçekleşen buluşmaların ilki EGİAD ev sahipliğinde, “Şirket Değeri Oluşturmada Kurumsal Yönetimin Rolü” başlıklı panelle dernek merkezinde gerçekleşti. Programın sabahki bölümünde İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde “Aile Şirketleri ve Sermaye Piyasasında Kurumsal Yönetim” konu başlığıyla öğrencilerle biraraya gelinirken, ikinci kısımda da ekonomi muhabirleriyle öğle yemeğinde medya buluşması gerçekleşti. Programın iş dünyası ile buluşması ise EGİAD dernek merkezinde gerçekleşti.

Kurumsal Yönetim Seminerleri Projesi’nin özel sektör buluşmaları Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD)’nin ev sahipliğinde düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan TKYD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Göçmen, 2003 yılında kurulan TKYD’nin geride kalan yıllarda Anadolu’nun 28 ilinde, 1.640 ana hissedar ve profesyonel yöneticinin katılımlarıyla Kurumsal Yönetim Seminerleri projesini düzenlendiğini, bu dönemin ilk seminerini EGİAD işbirliği ile İzmir’de düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

 EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya ise kurumsal yönetim kavramının günümüzde iş yaşamının en önemli gündem konularından biri olduğuna dikkat çekti.

Seda Kaya şöyle devam etti:

“Bu nedenle, EGİAD olarak yıllar önce tüzüğümüze eklediğimiz iş ahlakı ilkelerine büyük önem veriyoruz. Toplumsal duyarlılığı yüksek bir STK olarak saydamlık, dürüstlük ve iş ahlakı ilkelerine uygun davranmayı tüm eylemlerimizde ön planda tutmaya çalışıyoruz. EGİAD Ocak ayında Birleşmiş Milletler Küresel Yönetim İlkelerini benimseyerek Global Compact olarak adlandırılan dünya çapındaki Kurumsal Yönetim Ağı’na katılmıştır. EGİAD, Türkiye’den bu organizasyona üye olan saygın şirket ve kurumların dışında Ege Bölgesi ve İzmir’den üyeliğe kabul edilen ilk ve tek sivil toplum örgütüdür. Amacımız bu ilkelerin üyelerimiz tarafından bilinmesini, uygulanmasını ve yaygınlaşmasını sağlamaktır.

EGİAD üyelerinin sorumluluk üstlendikleri binlerce işletmeyi kapsayan EGİAD Şirketler Ailesi’nde de kurumsal ve küresel yönetimin temel ilkelerini yaymayı ve gönüllü uygulama performansını izlemeyi planlıyoruz.''

Kurumsal Yönetim anlayışının yerleşmesi için son yıllarda önemli yasal düzenlemeler yapıldığına da dikkat çeken EGİD Başkanı Seda Kaya, ciddi bir altyapının oluştuğuna vurgu yaparak, “Yapılan araştırmalar şirketlerin kurumsal yönetimi artık bir fantezi bir lüks olarak görmek yerine bir ihtiyaç olduğunun ayırdına vardıklarını gösteriyor. İster aile şirketi olsun isterse çok sayıda küçük hisse sahiplerinin sermayeyi yönettikleri dev şirketler olsun kurumsal yönetim geleceği garanti altına almada çıkış yollarından biri olarak görülüyor. Yayınlanan bir araştırma, ABD deki en büyük 500 şirketin %80 inden fazlasında sermayesi % 10’u aşan bir ortağın bulunmadığını söylüyor. Bu şirketlerin paydaş ilişkileri yönetimi konusunda ilkeleri, etik kodları veya stratejiyi etkileyecek kadar baskın bir hissedarın bulunmaması kurumsal yönetimi bir kez daha öne çıkarıyor. Bizde ise halka açık olsun ya da olmasın çoğunlukla ailelerin kontrolünde olan şirket yapıları nedeniyle ister istemez “burada patron benim” davranışı şirketin tüm politikaları gibi kurumsallaşma ve kurumsal yönetim politikasını da büyük hissedarın rekabete, yönetime ve pazara nasıl yaklaştığı belirliyor” dedi.

Açılış konuşmaları sonrasında Dr. Artunç Kocabalkan moderatörlüğünde başlayan panele, iş dünyası büyük ilgi gösterirken, panel sonrasında TKYD tarafından hazırlanan “Kurumsal Yönetim İlkeleri Işığında Aile Şirketleri Kurumsal Yönetim Rehberi” ve IFC işbirliğinde Türkçeye çevirisi yapılan “Aile Şirketleri Yönetim Rehberi” hediye edildi. Adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkelerinin ülkemizde iş kültürü olarak benimsenmesi ve en iyi uygulamalarının tanıtılması amacıyla yürütülecek projenin gelecek durağı Kayseri. 12 Haziran 2013 tarihinde düzenlenecek Kayseri seminerlerinin ardından; 24 Eylül 2013 Bursa, 9 Ekim 2013 Konya, 14 Kasım 2013 Gaziantep ve 3 Aralık 2013 Ankara seminerleri gerçekleşecek.