Suriye hakkında kritik karar

Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Suriye muhalefetine silah sağlanması için bu ülkeye uygulanan ambargoyu kaldırma konusunda uzlaşma sağladı. Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Asthon, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'ye karşı diğer ambargoların yürürlükte olduğunu belirtti.

Karar, fikir ayrılığındaki Avrupa Birliği bakanlarının uzun süren müzakerelerinin ardından alındı.AB'nin Beşar Esed hükümetine koyduğu ambargo paketi Cumartesi günü sona eriyordu.İngiltere ve Fransa bu ambargonun yenilenmemesi ve Cumhurbaşkanı Esed'a karşı olan ılımlı silahlı gruplara silah gönderilmesi için baskı yapıyordu.

İki ülke, bu adımın Esed yönetimini müzakereye zorlayacağına inandıklarını ifade ediyor.Ancak, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve İsveç gibi ülkeler ise muhaliflerin Avrupa ülkeleri tarafından silahlandırılmasına ülkede şiddeti artıracağı kaygısıyla karşı çıkıyor. Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, "Biz bir barış hareketiyiz, savaş hareketi değil" dedi.

Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarının ardından uluslararası toplumun harekete geçmesine yönelik baskılar artmıştı.Suriye hükümeti, kimyasal silah kullandığı iddialarını reddediyor.AB bakanları kararının ardından, tek tek üye devletler, Suriye'ye silah gönderip göndermeyeceklerine karar verecek.

Avrupa Birliği'nin ambargoyu kaldırma kararı ve Suriye'deki çatışma konusundaki tutumu 1 Ağustos'ta tekrar değerlendirilecek.AB, Suriye'ye yönelik ambargoyu devam ettirmek için tüm AB üyesi ülkelerin oybirliğine ihtiyaç duyuyordu.2011 yılı Mayıs ayında uygulamaya konan ambargo, Suriye hükümetinin yanı sıra Suriyeli isyancıları da kapsıyordu.