Ekilebilir alanlar boş bırakıldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan başkanlığındaki 13 Kişilik CHP Milletvekili heyeti Manisa’nın Saruhanlı ilçesinin beldelerinde ve köylerinde vatandaşlarla bir araya geldi. CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli Saruhanlı Ziraat Odası ziyaretinde, AKP hükümetleri döneminde tarımsal üretimde hızlı bir biçimde düşüş yaşandığına dikkat çekerek üreticilerin üretimden vazgeçtiğini ve milyonlarca hektar ekilebilir alanın boş bırakıldığını söyledi.

Tarımsal alandaki girdi fiyatlarının katlanarak artmasına rağmen hükümetin çiftçiye sahip çıkmamasından yakınan Rahmi Aşkın Türeli, çiftçinin üretecek gücünün kalmamasından dolayı tarımsal ürünlerin de ithal edilmeye başlandığını söyledi. Daha sonra esnaf ziyaretleri yapan Türeli, esnafın sorunlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak son 8 yılda 1 milyondan fazla esnafın kepenk indirdiğine dikkat çekti ve ülkedeki ekonomik sorunların esnafı da vurduğunu, çok sayıda çalışanın çaresiz kaldığını söyledi. Suriye konusunda da çarpıcı açıklamalarda bulunan CHP'li Vekil, ileriyi göremeyen siyaset anlayışıyla, maceracı bir yaklaşımla yürütülen dış politikanın Türkiye'nin geleceği açısından kaygı verici olduğunu, tehdit oluşturmaya devam edeceğini ifade etti.

Daha sonra Cumhuriyet Kadınları Derneğinin açılışına katılan Türeli, son olarak Saruhanlı halkına hizmet etmiş olan eski belediye başkanları onuruna düzenlenen plaket törenine katıldı ve eski belediye başkanlarına plaketlerini verdi. CHP’li Vekiller Saruhanlı’da Bölge esnafı ve vatandaşlar tarafından coşkuyla karşılanan CHP'li Vekiller "geçmiş olsun" dileklerini paylaştıktan sonra Ziraat Odası'nı da ziyaret ederek Başkan Aydoğan Okur'dan bilgi aldı.

Burada değerlendirmelerde bulunan Rahmi Aşkın Türeli, hükümetin tarım politikalarını eleştirerek üreticilerin çok zor durumda olduğunu ve ektikleri ürünün para etmediğini savundu. Hükümetin uyguladığı yanlış tarım politikalarıyla tarımı bitirmeye kararlı gözüktüğünün altını çizen Türeli, çiftçinin üretecek gücünün kalmamasından dolayı çok sayıda tarımsal ürünün de ithal edilmeye başlandığını söyledi.

Türeli şöyle konuştu: "Öncelikle bölgede zarar gören üreticilerimize 'geçmiş olsun' dileğimizi iletmek istiyoruz. Saruhanlı'nın ismiyle adeta özdeşleşen sultaniye üzümü aşırı yağış ve selden dolayı ciddi zarar görmüş durumda. TARİŞ gibi üretici birliklerinin de yeterli desteği sağlayamaması nedeniyle zaten zor günler geçiren üreticilerimiz artık bitme noktasına gelmiş durumda. Hükümetin duyarsızlığı karşısında her gittiğimiz yerde üreticilerin hükümete olan tepkisiyle karşılaşıyoruz. Tarımda mazotun, gübrenin, zirai ilacın fiyatı 3-4 katına çıkarken ürün hala para etmiyorsa, çiftçi o zaman ekmez, toprağı boş bırakır. Buna karşın ürünün fiyatı birçok üründe 2002’deki seviyesinde. Bu şartlar altında çiftçi nasıl üretecek? AKP döneminde ne yazık ki milyonlarca hektar ekilebilir alan boş bırakıldı. Bugün Türkiye’nin yaşadığı tarımdan kopuştur. Tarım sektörü çok önemli bir sektör. Çünkü 76 milyon insanın gıda ihtiyacını sağlıyor. Toplam istihdamın yüzde 25’i hala tarım sektöründe."

Tarımsal alandaki girdi fiyatlarının katlanarak artmasına rağmen hükümetin çiftçiye sahip çıkmamasından yakınan Rahmi Aşkın Türeli, çiftçinin üretecek gücünün kalmamasından dolayı tarımsal ürünlerin de ithal edilmeye başlandığını söyledi.

Türeli, “Artık Türkiye’de yerli üretici kazanmıyor, her şeyi ithal eder hale geldik. Uyguladıkları ekonomik model yüzünden insanlar işsizliğe mahkum oldu. Esnaf da perişan durumda CHP'li Milletvekilleri Saruhanlı'daki programda esnaf ziyaretlerinde de bulunarak sorunları yerinde dinlediler. Programın ardından açıklamalarda bulunan Rahmi Aşkın Türeli, son 8 yılda 1 milyondan fazla esnafın kepenk indirdiğine dikkat çekerek ülkedeki ekonomik sorunların esnafı da vurduğunu, çok sayıda çalışanın çaresiz kaldığını söyledi.

Türeli, "Ne yazık ki hükümet ekonomiyi hala toz pembe göstermeye devam ediyor. Ancak tüm gerçekleri de görmezden gelmeye çalışıyor. Bu ülkedeki binlerce esnafımız borç batağı içerisinde. Birçoğu kredi kartlarıyla günü kurtarmaya, ayakta kalmaya çalışıyor. Zaten vergi, maaşlar ve SSK konusunda zorlanmakta olan esnaf bir de kredi kartı ile boğuşmak zorunda kalıyor. Hayat pahalılığı, müşterilerin alım gücünün düşüklüğü, işletme maliyetleri, vergi oranlarının yüksekliği, kredi faizlerinin yüksekliği gibi sıkıntılar ne yazık ki esnafımızı zor durumda bırakıyor. Tüm bunlara rağmen hükümet esnafa da sahip çıkmayarak onları sorunlarıyla baş başa bırakıyor." diye konuştu.

Hükümet dış politikada da sınıfta kaldı Türeli, ziyaretlerde dış politikada yaşanan sorunlara da değinerek hükümetin dış politika konusunda sınıfta kaldığını söyledi. Türkiye'nin bu alanda da başarısız olduğunu, vizyon sahibi olmadığını belirten Rahmi Aşkın Türeli, ileriyi göremeyen siyaset anlayışıyla, maceracı bir yaklaşımla yürütülen dış ilişkilerin Türkiye'nin geleceği açısından kaygı verici olduğunu, tehdit oluşturmaya devam edeceğini ifade etti. Reyhanlı'daki patlamalarının ardından CHP heyetinin hemen bölgede incelemelerde bulunduğunu, kendisinin de heyette yer aldığını hatırlatan Türeli, Reyhanlı'da çok sayıda mülteci bulunduğunu, halkın da güvenlik konusunda oldukça tedirgin olduğunu vurguladı. Türeli ayrıca, hükümetin Suriye politikasını da eleştirerek, AKP döneminde Türkiye'nin komşularıyla sürekli sorun yaşadığını, son olarak egemen güçlerin isteğine göre politikasını şekillendiren hükümetin Suriye konusunda da yanlış adımlar atarak halkın can güvenliğini tehlikeye attığını söyledi.