Aliağa'da 2. demir çelik zirvesi

Aliağa Ticaret Odası’nda (ALTO) gerçekleşen ve sektörün liderlerini bir araya getiren Uluslararası 2. Aliağa Demir Çelik Zirvesi’nde sektörü yakından ilgilendiren konular ele alındı.

ALTO’da gerçekleşen zirveye Güney Afrika, Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Rusya ve A.B.D.’nin yanı sıra Türkiye’den de sektörün önde gelen firmaları katıldı. Sanayinin gelişmiş toplumlarda sosyal yaşamı da düzenlemesi gerekliliğine inandığını ifade eden ALTO Başkanı Adnan Saka, şöyle konuştu:

"Bu yıl 2'sini gerçekleştirdiğimiz Aliağa Demir Çelik Zirvesi’ni önemsiyoruz. Çünkü biz ilçemizin en önemli sanayi kollarından olan demir çelik sektörünü başlangıç olarak seçtik. Aliağa demir çelik sektörünün bölgemize ve ülke ekonomisine etkisinin ne denli önemli olduğunu biliyoruz. İstedik ki bölgemizin uluslararası tanıtımını yapalım. Sonuç olarak EBY Summit CEO’su Yaşar Şuşek ile birlikte yaptığımız çalışmalar sonucunda bu yıl ikinci kez bu zirveyi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İkinci yılında 100’ün üzerinde katılımcı ile gerçekleştirdiğimiz bu zirvenin üçüncüsünü de daha kapsamlı hale getirerek demir çelik firmalarının potansiyel alıcıları ile buluşmaları sağlamak için çalışacağız.” 8 Ekim 2013 tarihinde Liman Yönetimi ve Lojistik konulu bir uluslararası bir zirve daha planladıklarını ifade eden Başkan Saka, Enerji ile ilgili de çalışma yaptıklarını, üyelerinden destek geldiği sürece Aliağa’nın geleceği için daha önemli çalışmalar yapacaklarını ve projeler üreteceklerini söyledi.

TÜRKİYE ÇELİK SEKTÖRÜ YÜKSELİŞTE

Demir çelik sektörü ile ilgili gelişmeleri istatistiklerle aktaran Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan ise, 2023’e giden yolda doğru teknolojilerle doğru yatırımların yapılmasıyla Türkiye’nin çelik üretiminde dünya sıralamasında oldukça iyi yerlere gelebileceğini belirtti.

 Geçen yılki zirvede ağır sanayi ve enerji bölgesinin Aliağa’da ticaret ve sanayi odası olmamasına şaşırdığını ifade eden Yayan, “Aliağa Ticaret Odası’nın, Ticaret ve Sanayi Odası olarak hizmet vermesi gerektiğini yineledi. Görüyoruz ki demir Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlayan demir çelik firmalarının birçoğu Aliağa’da faaliyetlerine devam ediyor. Ancak almaları gerektiği gibi hizmetleri Aliağa’da ticaret ve sanayi odası olmadığı için alamıyor. Bu durumun fazla geçemeden çözüleceğini umuyorum” dedi. Borsa İstanbul Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kemal Yılmaz da Türkiye’nin çelik üretiminde önemli bir noktada olduğuna vurgu yaparak; Borsa İstanbul olarak önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını ve başarılı oldukları takdirde demir çelik sektörünün de desteğiyle çelik piyasasının belirlendiği bir Borsa olacaklarını söyledi. Halka arz ile demir çelik sektörünün sürekliliği olan bir gelir elde edebileceğini belirten Yılmaz, finansa ulaşmanın sıkıntılı olduğu süreçte halka arz ile sektöre önemli kaynak girişi de olabileceğini belirtti.