Menemen'de yüzde 62 su tasarrufu

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, içme suyu şebekesini yenilediği Menemen’de yüzde 62 oranında su tasarrufu sağladı.

Aylık 250 olan ortalama arıza sayısı neredeyse sıfırlandı. İlçeye verilen su miktarı da saniyede 339 litreden 129 litreye düştü. İZSU, şebekesini yenilediği Yeni Foça’da da yüzde 76 oranında su tasarrufu sağlamıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yasayla kendisine bağlanan çevre yerleşimlerde gerçekleştirdiği yatırımların semeresini, yeni şebekelerin sağladığı su tasarrufu ve azalan arıza sayısı ile fazlasıyla aldı. Buna en iyi örnek ise Foça’nın turistik mahallesi Yeni Foça ile Menemen oldu.

Menemen’in 2011 - 2012 yılları arasında içme suyu şebekesini baştan sona yenileyen İZSU, 2012 yılı sonunda hattın tamamen devreye alınması ile birlikte su kayıplarını azaltırken ciddi oranda da su tasarrufu sağladı. 9.5 milyon liralık yatırımla 130 kilometrelik içme suyu şebekesinin yenilendiği Menemen’de ömrünü tamamlayan ve sürekli arıza yapan 100 kilometre uzunluğunda eski şebeke hattı iptal edildi. Aylık arıza sayısı 250’den neredeyse “sıfıra” indi. İlçeye verilen su miktarı da saniyede 339 litreden 129 litreye düştü. Böylelikle birkaç yıl öncesine oranla yüzde 62 gibi önemli bir oranda su tasarrufu sağlandı. Bölge halkı 24 saat su alırken, arıza nedeniyle yapılan su kesintilerinden dolayı yaşanan sıkıntılar da sona erdi.

YENİ FOÇALILAR RAHAT ETTİ

Yeni Foça’nın 2009 - 2010 yılları arasında içme suyu şebekesini baştan sona yenileyen İZSU Genel Müdürlüğü, 2011 yılında hattın tamamen devreye alınması ile birlikte su kayıplarını azaltırken ciddi oranda da su tasarrufu sağladı. Yaklaşık 100 kilometrelik içme suyu şebekesinin yenilendiği Yeni Foça’da ömrünü tamamlayan ve sürekli arıza yapan 62 kilometrelik eski şebeke hattı iptal edildi. Günlük arıza sayısı günlük ortalama 40 - 50’den 3-4’e, mahalleye verilen su miktarı da saniyede 50 litreden 12 litreye düştü. Böylelikle birkaç yıl öncesine oranla yüzde 76 oranında su tasarrufu sağlanmış oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeni Foça’daki çalışmalar için 5 milyon lira harcadı. Eskiyen içme suyu şebekesindeki kaçaklar nedeniyle yaz aylarında su sıkıntısı yaşayan Yeni Foça Mahallesi, yeni kuyuların da açılarak devreye girmesi ile birlikte şimdi rahat, bol ve sağlıklı su alıyor.