Kirazda kooperatif bereketi

Manisa’nın Salihli İlçesi’ne bağlı Allahdiyen Köyü’nde yetişen dünyaca ünlü kirazın hasat dönemi başladı. Köyde bu yıl kurulan kooperatif sayesinde Salihli kirazları açık arttırmada, kilosu 7- 9 lira arasında alıcı buldu. Üreticinin yüzü güldü.

Allahdiyen Köyü’nde bu yıl kurulan Sınırlı Sorumlusu Allahdiyen Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne bağlı kiraz üreticileri, ürünlerini açık arttırmayla satarak geçen yıllara oranla daha fazla kazancın mutluluğunu yaşadı. İklim şartları nedeniyle dolgun ve uzun süre dayanıklı olması nedeniyle ayrı bir özelliğe sahip ve tamamı ihraç edilen Salihli kirazının fiyatını, bir yıl öncesine kadar ihracatçıların kendi aralarında belirlediğini hatırlatan kooperatif başkanı Ziraat Mühendisi İslam Horzum şöyle dedi:

"Dolayısıyla fiyatı da düşük oluyordu. Kooperatifimizi kurduk ve bu yıl kirazı üreticilerin adına açık arttırmayla satmaya başladık. Üretici satılan kirazın parasını peşin alıyor. Amacımız üreticilerimize daha fazla para kazandırmak. Kooperatif kurulmadan önce kirazın kilosu 5- 7 lira arasında alıcı buluyordu. Allahdiyen ve çevre köylerle, yıllık kiraz rekoltemiz 600 ton civarında." Kiraz üreticisi Münir Deniz de, kooperatifin kurulmasıyla kirazın değerinin arttığını bu durumun da kendilerini memnun ettiğini söyledi.