Kayıp avukat davasında bir günlük gözaltı

Torbalı'da 2.5 yıldır haber alınamayan avukat Mümtaz Baytekin'i öldürdükleri iddiasıyla 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmaya tutuklu sanıklar C.Y. ve eşi E.Y. ile kayıp avukatın kardeşi Yıldırım Baytekin ve tarafların avukatları katıldı. Duruşmayı izleyen Baytekin'in iki yakını, sanık C.Y.'nin avukatı Ercan Dönmez savunma yaptığı sırada, “Sen konuşma oradan” diye bağırdı. Hakimin talimatıyla, duruşmanın düzenini bozdukları iddiasıyla gözaltına alınan 2 kişi bir gün disiplin cezasına çarptırıldı.

Torbalı'da yaşayan avukat Mümtaz Baytekin'in 6 Kasım 2010'da kaybolmasıyla ilgili soruşturmayı sürdüren polis, avukatın cep telefonunun son olarak Uşak'tan sinyal verdiğini belirlemiş ve daha önce yanında sekreter olarak çalışan, evlendikten sonra Uşak'a yerleşen C.Y. (21), kocası E.Y, (40) ile E.Y'nin annesi A.Y, babası M.Y. ve ağabeyinin sevgilisi D.A.'yı gözaltına almıştı. Soruşturma aşamasında, Mümtaz Baytekin'in eski sekreteri C.Y. ile kocası E.Y. ve D.A. tutuklanmış, D.A. daha sonra tahliye edilmişti. E.Y.'nin ağabeyi firari sanık E.Y. ise yakalanamamıştı. E.Y.'nin annesi A.Y. ve babası M.Y. ise savcılık sorgularının ardından serbest bırakılmıştı.

Tüm aramalara rağmen Mümtaz Baytekin'in izine bugüne kadar rastlanmazken, Baytekin'in 35 TMV 76 plakalı otomobili, Buca'da bir apartmanın otoparkında terk edilmiş halde bulunmuştu. Cumhuriyet Savcısı geçen celsede verdiği mütalasında sanık karı kocanın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, tutuksuz sanık D.A.’nın ise 6 ay ile 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etmişti.

7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan son duruşmaya tutuklu yargılanan karı koca sanıklar C.Y. ve E.Y., ile tarafların avukatları katıldı. C.Y.’nin avukatı Ercan Dönmez söz alarak mütalaya yönelik savunmasını yapmak istedi. Bu sırada salonda izleyici sırasında oturan Mümtaz Baytekin’in yakını Ekrem Baytekin, Ercan Dönmez’e “Sen konuşma oradan” diye bağırdı. Çıkan tartışmaya Yıldırım Baytekin de katılınca mahkeme başkanı Menderes Yılmaz duruma müdahale etti. Hakim Yılmaz, izin almadan müdahalede bulunan Ekrem ve Yıldırım Baytekin'in duruşmanın düzenini bozdukları iddiasıyla, salonda bulunan polis tarafından dışarıya çıkartılıp, gözaltına alınmaları yönünde talimat verdi. Bu sırada sanık C.Y. de “Biz size bir şey diyor muyuz?” şeklinde bağırdı. Mahkeme heyeti dosyada bulunan HTS (Geriye dönük telefon görüşmeleri) raporlarının bir bilirkişi tarafından incelenmesine ve Mümtaz Baytekin’in sanıklar ile davada tanıklık yapan kişiler arasındaki görüşmelerle ilgili rapor hazırlanmasına, sanıkların tutukluluk halinin devamına, sanık E.Y., hakkında çıkarılan yakalama kararının devamına karar verip duruşmayı erteledi. Ayrıca duruşma sırasında sanıklar ve avukatlarıyla tartışarak salondan çıkartılıp, polis tarafından gözaltına alınan Yıldırım ve Ekrem Baytekin de bir gün sonra 7'nci Ağır Ceza Mahkeme'sine çıkartıldı. Yıldırım Baytekin ifadesinde, “Ben duruşmada yapmış olduklarımdan dolayı özür dilerim. Olayda kardeşimin uzun zamandır bulunamaması nedeniyle, yaşamış olduğumuz yoğun duygulardan dolayı, duruşma düzenine aykırı hareket ettim. Bir daha böyle bir şey yapmıyacağım” dedi. Ekrem Baytekin de, “Yüce mahkemenizden yapmış olduğum davranışta dolayı özür dilerim, ben bir daha böyle bir şey yapmayacağım” dedi. Mahkeme heyeti de sanıkların ifadelerindeki pişmanlığı gözönüne alıp, ayrı ayrı birer gün disiplin hapsine çarptırdı. Sanıkların, gözaltında kaldıkları bir günlük sürenin bu disiplin hapsinden mahsubuna ve serbest bırakılmalarına karar verdi.