Sanatçılardan tasarı protestosu

Eray ARPAŞİN-Cihan DURAK/DHA -İzmir’de, Kültür Sanat-Sen üyelerinin öncülük ettiği yaklaşık 500 kişi, Türkiye'deki Sanat Kurumlarının Oluşumu ve İşleyişi başlıklı yasa tasarısını protesto etmek için Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca yürüdü.

Yürüyüş boyunca 'Karanlığa inat yaşasın sanat', 'Sanata sahip çık' ve 'AKP elini sanattan çek' sloganları atıldı. Kültür Sanat-Sen üyeleri ile kendilerine destek verenlerden oluşan yaklaşık 500 kişi, akşam saatlerinde, Alsancak semtindeki Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde, Astsubay Konukevi önünde toplandı. Topluluk, 'Karanlığa inat yaşasın sanat', 'Sanata sahip çık' ve 'AKP elini sanattan çek' sloganlarıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne kadar yürüdü. Bazı sanatçıların, 'Devren Kiralık Sanatçı Müracat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü' yazılı pankart taşıması dikkat çekti.

Kültür Sanat Sen İzmir Bölge Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Tatlıoğlu, topluluk adına basın açıklamasını okudu. Sanat ve sanat emekçilerinin çalışma prensiplerini İl Kültür ve Turizm müdürlerinin belirleyecek olmasının eleştiren Tatlıoğlu, "Daha fazla demokrasi daha ileri demokrasi diye yeri göğü inleten AKP hükümeti, sanat kurumlarında, senaryosunu kendinin yazdığı ve yönettiği, adamlarına da oynattığı bir yapı kurmaya çalışmaktadır. Biz böyle bir demokrasi istemiyoruz. Getirilmek istenen sistem bizzat iktidar partisi tarafından atanan kişilerden oluşturulmaktadır ve sanatın değil iktidarın sözcüsüdür” dedi.

Türkiye'deki Sanat Kurumlarının Oluşumu ve İşleyişi yasa taslağının sanat kurumlarını yok etmeyi amaçladığını öne süren Tatlıoğlu, "Yasa tasarısı ile yerine getirilmesi düşünülen ucube yapı kesinlikle kabul edilemez. Halkın ucuz ve nitelikli sanat hakkı gasp edilemez. Sanat emekçilerin de kurumlarıdır. Sanat hakkının gasp edilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Topluluk Onuncu Yıl Marşı’nı okuduktan sonra dağıldı.