Sıfır sorun sırf soruna dönüştü

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, önümüzdeki yıl yapılacak 3 seçimin Türkiye'nin kaderi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak bu seçimlerden ilki olan yerel seçimlerden çıkacak sonucun Anayasa görüşmelerinin yanı sıra başkanlık sisteminin belirleyiciliği açısından da etkili olacağını söyledi.

Çanakkale Milletvekili, TBMM KİT Komisyonu Üyesi Ali Sarıbaş ile birlikte Karşıyaka'da düzenlenen programlara katılan Türeli, hükümetin Suriye politikasını da eleştirerek komşularla "sıfır sorun"dan "sırf sorun" noktasına gelindiğine işaret etti ve hükümetin dış politikada fiyaskoyla sonuçlanan adımlar attığını söyledi.

Yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan CHP'li Vekil, temel hak ve özgürlüklerin genişletildiği, demokrasinin öz ve içerik olarak egemen kılındığı bir anayasanın yapılması taraftarı olduklarını da dile getirdi. Türeli ayrıca, CHP örgütüne de önemli mesajlar vererek belediye başkan adaylarının nasıl olması gerektiği konusunda da görüşlerini açıkladı.

CHP'li Vekiller ilk olarak CHP Karşıyaka İlçe Başkanlığı'nı, ardından da Karşıyaka Belediyesi ile Cem Vakfı İzmir Şubesi'ni ziyaret ettiler. İlçede gerçekleştirilen toplantılarda açıklamalarda bulunan Rahmi Aşkın Türeli Anayasa çalışmalarından dış politikaya, akil insanlar tartışmasından adayların belirlenmesine kadar pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu. Önümüzdeki yıl yapılacak 3 seçimin Türkiye'nin kaderi açısından oldukça önem taşıdığını belirten Türeli Anayasa konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Türeli şöyle konuştu: Hukuk devleti demokrasinin omurgasıdır "Önümüzde yerel seçim, cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçim var. Bunlara ilaveten referandum da gündeme gelebilir. Bu seçimlerden ilki olan yerel seçimler CHP için oldukça önem taşımaktadır. Çünkü buradan çıkacak sonuç, Anayasa görüşmelerinde belirleyici olacak ve AKP'nin çok istediği başkanlık sistemini de gündeme getirebilecektir. Anayasa sürecinde CHP olarak Türkiye'nin lehine olmayacak, insanlarımızın huzurunu bozacak hiçbir yapının içinde olmadık, olmayacağız. Temel hak ve özgürlüklerin genişletildiği, demokrasinin öz ve içerik olarak egemen kılındığı bir anayasayı yapmak bizim taahhütlerimiz arasındadır. Seçim beyannamemizde de bu konuda görüşlere yer verdik. Ayrıca hukuk devleti demokrasinin omurgasıdır. Hukukun olmadığı yerde demokrasiden bahsedemeyiz. Ne yazık ki yasama, yürütme ve yargı arasındaki ilişki bitmiş durumdadır. Son dönemlerde yüksek yargının AKP'nin kontrolü altına alınmaya çalışıldığını görmekteyiz. Yine, meclisteki çoğunluklarına güvenip devamlı yeni yasaları Meclise getiriyorlar. Torba kanunları yanlış ve eksik bulup eleştiriyoruz. Ancak buna bile tahammülleri yok. Hiçbir konuda bizim fikrimizi sormuyorlar. Aldıkları her kararda muhalefeti dışlıyorlar. Ancak biz her şeye rağmen mücadelemizi sürdüreceğiz ve meclisteki çalışmalarımızın dışında vatandaşlarımızla yapacağımız toplantılarda da bunları halka anlatacağız. Örgütlerimize de bu konuda önemli görev ve sorumluluklar düşüyor." Tedirgin bir bekleyiş hakim Hükümetin pek çok konuda olduğu gibi dış politika konusunda da sınıfta kaldığını belirten Rahmi Aşkın Türeli hükümetin Suriye politikasını da eleştirdi ve komşularla "sıfır sorun"dan "sırf sorun" noktasına gelindiğine işaret ederek hükümetin dış politikada fiyaskoyla sonuçlanan adımlar attığını söyledi. Bir süre önce Reyhanlı'ya yaptığı ziyarete ilişkin de izlenimlerini aktaran Türeli, şehre yerleşen 40 bin Suriyeli mülteci karşısında halkın tedirgin olduğunu ifade etti.

CHP'li Vekil, " Reyhanlı'nın nüfusu 40 bin ancak 40 bin de Suriyeli mülteci var. Kim, kimin nereli olduğunu bilmiyor. Mültecilerin giriş-çıkışları kontrollü değil. Suriyeliler Reyhanlı'da ev tutmuşlar, dükkan kiralamışlar. Reyhanlı'daki vatandaşlarımız bu durumdan oldukça huzursuz. Tedirgin bir bekleyiş hakim. Türkiye bugün resmen Suriye yönetimini devirmeyi amaçlayan muhalif güçleri destekleyen, onları eğiten ve silahlandıran bir politika izliyor. Türkiye'yi böyle bir maceraya atmaya kimsenin hakkı yoktur. Türkiye genelinde de 400 bin Suriyelinin olduğu konuşuluyor. Bu insanların seçimlerde oy kullandırılacağı, onlara iş imkanı sağlanacağı ve bunun gibi birtakım hakların tanınacağı yönünde kamuoyunun ciddi kaygıları var. Neticede, Türkiye'nin dış politikada attığı adımlar fiyasko olmuştur. "Yurtta Barış, Dünyada Barış" şiarı tamamen çöpe atılmıştır. Türkiye, bağımsız bir ülkenin içişlerine müdahil olmuştur. Komşularla 'sıfır sorun', 'sırf sorun' haline dönüşmüştür" diye konuştu. Akil insanlar ruh çöküntüsü içerisinde İlçe örgütü ziyaretinde gerçekleştirilen toplantıda partililer milletvekillerine gündeme ilişkin sorular da yöneltti.

Akil insanlara ilişkin bir soruya ise Türeli, akil insanların gittikleri pek çok yerde tepki gördüklerini, sürece ilişkin kendilerinin de bilgi sahibi olmadıklarını dolayısıyla vatandaşlarla neyi paylaşacaklarını da bilmediklerini savundu. Akil insanların katıldıkları programlarda konuşamaz duruma geldiklerini belirten CHP'li Vekil süreçten olumsuz etkilenen akil insanların ruh çöküntüsü içerisinde olduğunu ileri sürdü. Türeli ayrıca, sürece ilişkin muhalefet partililerinin de bilgilendirilmediğinin altını çizdi ve "Türkiye Cumhuriyeti birtakım gizli pazarlıkların nesnesi olamaz" diyerek de tepkisini ortaya koydu. CHP'li Vekil, belediye başkan adaylarının nasıl olması gerektiği konusunda da "Dürüst, sevilip sayılan ve diğer partilerden oy alabilecek isimlerin aday gösterilmesi gerekir. Ayrıca aday olacak kişiler arkalarına örgüt desteğini alamazsa başarılı olamazlar. Örgütün desteği şart." diye konuştu.

Örgüte de önemli mesajlar veren Türeli, kadın, gençlik kolları, il ve ilçe yönetimleri, belediye ve il genel meclis üyeleri ile milletvekillerinin hep birlikte çalışmasına ihtiyaç olduğunun da altını çizdi. CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş da İzmirlilerin gösterdiği ilgiye teşekkür etti ve İzmir'de de örgütlenmenin en güzel örneğini görmekten mutlu olduğunu söyledi. Sarıbaş, "Seçimlerden 1.parti olarak çıkmak elbette önemli ancak oyumuzu da yükselterek bu işi başarmak ondan daha önemli. Oyların artmasıyla diğer bölgelerdeki açıkları kapatabiliriz. Son günlerde yapılan araştırmalar CHP'nin oylarının ciddi oranda arttığını gösteriyor. Bu durum da AKP'yi rahatsız ediyor. Oylarımızı daha fazla artırırsak AKP'nin içinde ciddi sıkıntıların olacağını düşünüyorum" diye konuştu. Keşke bu pazar seçim olsa CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Ali Karaege de milletvekillerinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve mahalle ve sandık örgütlenmelerini tamamladıklarını belirterek "yerel seçimlere hazırız" mesajı verdi.

Milletvekillerinin duydukları güvene layık olmaya çalışacaklarını belirten Karaege, "Yerelde ve genelde 1.parti olacağız. Bu seçimlerin partimiz ve ülkemiz açısından oldukça önemli olduğunun bilincindeyiz. Biz hazırlıklarımızı tamamladık. Yarın seçim varmış gibi çalışıyoruz. Keşke bu pazar seçim olsa da işi hemen bitirsek, fazla beklemesek. AKP'liler 'açı daraldı' diyerek manipülasyon yapıyorlar. Durum hiç de öyle değil” dedi.