TEV 200 bin gencin umut ışığı

46 yıldır Türkiye’de ki eğitim alanında fırsat eşitliği yaratmak adına başarılı fakat imkanları kısıtlı öğrencilere burs veren Türk Eğitim Vakfı (TEV), 2011 yılında İzmir’de başlattığı yurtlar projesi kapsamında “kıvılcımlar” adını verdikleri yeni bir çalışmaya daha imza attı.

Burs desteği yanında , öğrenci yurduyla barınma sorununa da çözüm sağladı. İzmir, TEV Özel Cumhuriyet Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu Müdürü Jale Ergelen; “TEV’in burs vererek eğitimine katkı sağladığı öğrenci sayısı 200 binin üzerinde. Her yıl 9 bin 5 yüz gence dokunuyoruz ve onların umut ışığı oluyoruz. Sadece İzmir’de 650’den fazla TEV bursiyeri var” dedi. Ergelen; “Üniversite okumak amacıyla İzmir’e gelen kız öğrencilerin güvenli ve kendilerini geliştirebilecekleri bir şekilde barınacakları öğrenci yurtları projesi 2011 yılında başladı. Türkiye’de ilk olarak İzmir’de TEV Cumhuriyet Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu olarak faaliyete girdi ve o günden beri hızla büyüyoruz” diye konuştu.

İzmir Balçova Belediyesi’nin yapıp 30 yıllığına TEV’e devrettiği yurt binasında öğrencilerin güvenli, konforlu ve hijyenik şartlarda barınmasını sağlarken gelişimlerine okul dışında da destek olmanın kendileri için öncelikli amaç olduğunu belirten Ergelen;

“Gayet modern ve öğrencilerin tüm ihtiyaçları düşünülerek yapılmış 373 öğrenci kapasiteli yurdumuzda tüm imkanları seferber ettik. Engelli öğrencilerimiz için de özel oda olmak kaydıyla, üçer kişilik odaların yanı sıra 25’er kişilik çalışma odaları, 24 saat izlenen güvenlik sistemleri ve sürekli güvenlik çalışanları ile öğrencilerimizi evlerindeki huzur ve rahatı sağlama gayesini taşıyoruz” dedi. “Kıvılcımlar” adıyla başlattıkları yeni projelerini anlatan Ergelen; “Başarılı gençlerin yaşam becerileri konusunda eksikleri olabiliyor, onları da tamamlama fırsatını yurtta bulabilsinler istiyoruz. Balçova Belediyesi’nin katkılarıyla spor konusunda ücretsiz pilates dersleri, eğitim konusunda da İngilizce destek dersleri veriyoruz. Rol model olabilecek kişilerle tanışmalarını, onlarla söyleşi yapabilme imkanlarını sağlıyoruz. Bu kişiler arasında TEV eski bursiyerlerinden de olabiliyor. Onların liderlik becerileri, özgüven gereksinimi ve kariyer planları yapmaları açısından roll modellere ihtiyaçları olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, üniversite sayısı ve burs imkanları arttı ama bu öğrencilerin ebeveynleri bu konuda onlara destek verecek donanımda değiller. Öğrenciler onları geçti, dolayısıyla bu öğrencilerin sadece yurtta güvenli bir şekilde barınmaları değil sosyal anlamda da zaman yönetimi, özgüven, toplum önünde konuşma, kariyer planlama, cv yazma konularında da gelişmeleri için “kıvılcımlar” adlı programı pilot olarak bu yurtta başlattık” dedi.

“BURS KONUSUNDA DENEYİMLİ YURT DA YENİYİZ”

Yurt bursu adı altında yine aynı kıstaslarda başarılı fakat maddi anlamda kısıtlı İzmir dışından gelen öğrencilere yurt bursu vererek ücretsiz barınmalarına imkan tanıyan TEV, bir kar amacı gütmüyor. Ergelen; “Türkiye’de ve İzmir’de özellikle kız yurtlarına ihtiyaç duyulduğunu çok iyi biliyoruz. Burs konusunda deneyimliyiz fakat yurt konusunda çok yeniyiz ve TEV’i tanımayan çok öğrenci ve veli olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bizleri tanımalarını ve onları beklediğimizi bilmeleri çok önemli. TEV Cumhuriyet Yurdu’nun en önemli özelliği, güvenilir, hijyenik, ekonomik ve konforlu olmasıdır. Biz öğrencilerimizin hem rahat olabilmelerini hem de kendilerine bir şeyler katabilmelerini istiyoruz yurt yaşamında. Dolayısıyla onların istek ve düşüncelerine çok önem veriyoruz bu doğrultuda yıl sonunda ,geri bildirim anketi düzenliyoruz. Bu sene kapasitenin yüzde yüze gelmesi konusunda bir yurt komitesinin olmasını istiyoruz. Bu her kat için bir öğrenci şeklinde olabilir. Öğrencilerimizin yemek konusunda ve etkinlikler konusunda bizlere her zaman geri bildirim vermelerinden yanayız. Onlar için burda olduğumuzu bilmeleri bizim için önemli” dedi.

TEV OLMASAYDI AMERİKA’YI GÖRMEM HAYALDİ

Kendisinin de bir TEV bursiyeri olduğunu belirten Ergelen, “Benim de TEV ile çok özel bir buluşmam ve yaşamımı değiştiren bir noktası var. Ben de başarılı bir öğrenciydim Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirmeden hayalimde yurtdışında master yapmak vardı. Benim düşüncemde olan bir çok gencin olduğunu biliyorum. Eğitimdeki başarının bir çok kapıyı açabileceğinin farkına varmıştım ben. Her zaman imkanlar yetmeyebiliyor eğer TEV olmasaydı benim Amerika’yı görme şansım olmayacaktı. Orada MBA Uluslararası Pazarlama branşında master yaptım ve dünya görüşüm değişti, çok daha farklı bir vizyona sahip oldum. Birçok şeyi yapabileceğimi ve benim kapasitemin diğer hiç kimseden daha az olmadığını farkettim. Bu konuda bana destek olan sadece Türkiye’ye dünyaya faydalı olmamı isteyen bir kurum olduğunu ve yanımda olduğunu bilmek de hayata çok daha olumlu bakmamı sağladı. Türkiye’de böyle kurumlar oldukça gençlerin daha başarılı olacağını ve her zaman o kuruma geri dönüp elinden geleni yapacağını düşünüyorum, ben burada olduğum için çok mutluyum” diye konuştu. Jale Ergelen;

“Tanınırlığımızı arttırmak bizim için önemli. Bunun için de her türlü imkanı kullanıp öğrencilere İzmir’de bir üniversite kazandıklarında kendilerine burada kalmaları için her türlü imkanı sunabileceğimizi söylüyoruz, burslu olarak ya da ücretli olarak. Yurdumuzun bir başka özelliği de gençlerin her zaman ilerlemesinden yana olmamız. Her şeyin daha iyiye gideceğini düşünüyoruz bu sene yurdumuzun tam kapasite olacağından bir kuşkumuz yok. Biz de her türlü tanıtım çalışmalarını yapıyoruz, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin de bize olan desteğinden ötürü teşekkür ediyoruz” dedi.