Nefsinize uyup adaletten şaşmayın

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Gezi Parkı'na ilişkin gelişmeleri değerlendirken, Kuran'dan ayetle alıntılar yaparak, belediyeyi eleştirdi.

Twitter hesabından sert eleştirilerde bulunan Günay, “İstanbul yerel yöneticilerini kutlarım! Bir çevre duyarlığından, iktidara karşı muhalefetin asla başaramayacağı bir kitle hareketi ürettiler. Aynı yöneticiler, doğru bilgi vermeyerek, Kazlıçeşme rant kuleleri için Sayın Başbakan’ın ‘bakınca kahroluyorum’ demesine yol açmışlardı” ifadelerini kullandı.

Günay, ayrıca, "Bu bir ağaç fetişizmi değil; İstanbul’da, şehir içinde kalan birkaç yeşil alanı tüketim, rant, kar hırsına teslim etmemenin mücadelesidir" diyerek, eylemcileri destekledi. Twitter paylaşımlarında da Günay, "Bugün cuma; bizim inancımızda insanlar toplanıp sorunlarını, bilgilerini paylaşır, doğruyu bulmaya çalışırlar. O zaman birlikte düşünelim. İstanbul’da, kamunun elinde kalmış birkaç parça yeşili bina, AVM yapıp ranta kurban etmek mi doğru, koruyup, insanların yararına sunmak mı? Herkes elini vicdanına koysun. İstanbul’da orta gelirlinin Beyoğlu’nda gezi parkından daha kolay paylaşıp yararlanacağı başka neresi var? Bu bir ağaç fetişizmi değil; İstanbul’da, şehir içinde kalan birkaç yeşil alanı tüketim/rant/kar hırsına teslim etmemenin mücadelesidir" dedi.

"‘Adalet ve kalkınma’, dünyayı güzelleştirmek, ‘yaratılmışı sevmek’ ve yapılaşmada, varsıllaşmada, tüketmekte aşırıya gitmemek değil midir?" diye soran Günay, "Öyleyse, ’Emr’olunduğu gibi dosdoğru olun’ (Hud,112) Şükür ki, öyle yapmışız. Ve ey inananlar, doğruca kendinize, ana/babanıza, akrabanıza dokunsa bile adaleti ayakta tutun. Nefsinize uyup adaletten şaşmayın (Nisa, 135). İstanbul’da tarihe zarar vermeden yeşil alanı çoğaltacak ve halka açacak her öneriyi değerli bulurum” değerlendirmesinde bulundu.

Günay, geçen yıl bir gazeteye yaptığı "Sultanahmet’e AVM, Taksim’e kışla olmaz" başlıklı açıklamasını da takipçileriyle tekrar paylaştı. Günay, açıklamasında, "Topçu Kışlası 1939 yılına kadar var. Bu kışlanın eski gravürlerine ve fotoğraflarına bakılarak orada bir tarihi eser olarak tescili kuruldan geçti. Ama bir restitüsyon bir röleve ya da bir restorasyon projesi yok. Kışlanın olduğu yerde yapılması konusu bence soru işaretleriyle yüz yüze kalacak. Bir kere burada bir yeşil alan üretilmiş. Bu yeşil alanda nereden baksanız 70 yıla yaklaşan ağaçlandırma var. İkincisi, İstanbul’un Taksim gibi mekanında meydana ihtiyacımız var. Yeni bir yapı yapmaya değil. Bence Taksim ve çevresinde, birtakım yüksek otellerden başlayarak mümkünse bazılarını kaldırarak meydanı büyütmek gerekir. İstanbul’un belki de iki meydanı, Sultanahmet ve Taksim Meydanı. Öte yandan yayalaştıracağınız bir alanın üzerinde yeni yapı yapmak ne kadar doğru" ifadelerini kullanmıştı.