Bakan Avcı, olayları değerlendirdi

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, sosyal medyada çıkan halkı galeyana getirecek uydurma haberler ve provakatif ile kışkırtıcı söylemler konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Eskişehir’in Çifteler ilçesinde düzenlenen ‘Sakarya Türküsünü En Güzel Okuma Yarışması’ ödül törenine Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da katıldı. Program Sakarya Nehri ortasında bulunan bir tepede Odunpazarı Belediyesi’ne bağlı mehteran grubunun gösterisi ile başladı. Daha sonra şiiri en güzel okuyan öğrencilere ödülleri verildi.

Program öncesinde son günlerde yaşanan Gezi Parkı olaylarını değerlendiren Bakan Avcı, sosyal medyada çıkan yanlış haberlerin halkı galeyana getirmemesi ve kışkırtıcı söylemler konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Avcı, gençlerin sosyal medya konusunda dikkatli olmaları gerektiğini ifade ederek, “Bu tür kitlesel olaylarda deformasyon çok yaygın olarak devreye girer. Onun için toz duman dağıldığı zaman herkes yanında çok şaşıracağı, çok farklı insanlar görebilir. Gösteriye katılan ve masum çevreci talepleri olan insanlar çok farklı niyetlerle, amaçlarla gösteriye katılan başkalarının da olduğunu göreceklerdir. Sadece meydanlarda değil, sosyal medya da paylaşım ortamlarında yaygın olarak onu görüyoruz. Sosyal medyanın doğasında bu var zaten, bizim görevimiz dezenformasyonu, provakatif söylemleri ellerinden geldiği kadar doğru söylemlerle açmaya çalışmak olmalıdır” dedi.

“GENÇLER TOZ DUMAN DAĞILDIĞINDA BERABER YÜRÜDÜKLERİ

KİŞİLERİ GÖRÜNCE ŞAŞIRABİLİRLER”

Son günlerde yaşanan olayların iktidarın becerikli ve başarılı olduğunun göstergesi olduğunu kaydeden Bakan Avcı, “Taksim’de, Eskişehir’de, Ankara’da da, İzmir’de ve başka illerimizde de peş peşe cereyan eden olaylarla ilgili bir defa bütün bu olaylar bizim iktidar olarak ne kadar başarılı ve becerikli olduğumuzun bir göstergesidir. Muhalefetin senelerce uğraşsa da başaramayacağı bir şeyi 5 günde başardık ve normal koşullarda bir araya gelmesi düşünülemeyecek olan birbirinden çok farklı kesimleri, grupları, fraksiyonları toz duman içerisinde birbirleriyle buluşturduk. Gösterilere katılan özellikle gençlere şunu da söyleme ihtiyacı duyuyorum; bu toz duman dağıldıktan sonra yanlarında yürüyenlerin kimler olduklarını gördüklerinde çok şaşırabilirler. Medyadan da takip ettiğimiz ve gelen bilgilere göre birbiriyle imtizaç etmesi, birlikte davranması, birbirleriyle aynı yoldan yürümesi düşünülemeyecek olan farklı kesimlerin bir araya geldiği bir süreci yaşıyoruz. Bu gaz bulutları dağıldığı zaman koltuğunun altında Orhan Pamuk’un kitabını taşıyan Açık Radyo dinleyicileriyle yanlarında beyaz bereli çocukları görürlerse hiç şaşırmasınlar” diye konuştu.

“BU TÜR OLAYLARI BİR NEDENE BAĞLAMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Çıkan olayların bir tek nedene bağlı olmadığını belirten Avcı, şunları kaydetti:

“Olayın çıkış nedenleri Taksim’de gerçekten yapılmak istenen nedir, protesto edilen nedir, bunlar konusunda insanların ve gençlerin kafalarının çok net olmadığını görüyoruz. Burada tabi bizim de meseleyi yeterince net, açık, ayrıntılı bir biçimde kamuoyuyla paylaşmamamızın da rolü olabilir. Çünkü özellikle Taksim Gezi Parkı’nda yapılması düşünülen işle protestocuların gündeme getirdikleri proje aynı şey değil, bunu müteahhit defalar gerek İçişleri Bakanı, gerek Belediye Başkanı açıkladığı halde ne yazık ki hala kamuoyunun özellikle bu gösterilere katılan gençlerin bu konuyu pek de doğru algılamadıklarını görüyoruz. Bu tür sosyal olayları tek bir nedenle izah etmek de doğru olmaz şüphesiz, birbirinden çok farklı nedenlere dayalı birikmiş tepkilerin de ifadesi olabilir. Öyle olduğunu gösteren emarelerde var. Sadece polis tarafıyla, İçişleri Bakanlığı değil, diğer birimleri İstanbul Valiliği, Belediye, Kültür Bakanlığı bu gösterilerde öne sürülen gerekçeleri veya bahaneleri kendi açılarından ayrı ayrı değerlendiriyorlar. Demokrasilerin içinde bunlar da vardır. Yeter ki konuyla ilgisi olmayan masum insanların canına, malına, huzuruna, güvenliğine bir tehdit oluşturmasın. Onun dışında gayet tabi insanlar onaylamadıkları tutumları, siyasetleri eleştirme, farklı öneriler getirme hakkına tabi ki sahiptir. Bunu tek tek yapabilecekleri gibi topluca da yapabilirler.”