Bakan Yardımcısına gezi tepkisi

İzmir’de, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) koordinatörlüğünde düzenlenen '2'nci Gıda Ar-Ge Proje Pazarı' ödül töreninde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Gezi Park eylemleri konusunda eleştirilerde bulundu.

Arzu’yu protesto eden bir grup katılımcı da, salonu terk etti. Bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nın ödül töreni Swissotel’de yapıldı.

Toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, TİM Başkan Vekili Ali Nedim Güreli, TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal ve çok sayıda katılımcı yer aldı. Dünya nüfusunun 7.1 milyara ulaştığını söyleyen TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal, bu dönemde güvenli gıdaya ulaşmanın önemi dikkat çekti. Türkiye’nin özel bir coğrafi yapıya sahip olduğunu belirten Alharal şöyle konuştu: "Türkiye her çeşit tarım ürününü üretimi yapılabilir. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Tarım ve gıda ürünleri de bunun yüzde 10’unu oluşturuyor. Bu hedefe ulaşmak için Ar-Ge’yi en şekilde kullanmalıyız. Bu sene Ar-Ge projesine 410 proje başvurusu oldu. Bizim için çok önemlidir. 410 projeden 374 Türkiye’den 36’sı ise yurtdışından geldi. 176 sergilenmeye layık görüldü. Türkiye’de tüm firmaların Ar-Ge’ye ayırdığı payın yükseltmesini diliyorum."

'TARIM İÇİN EN BÜYÜK TEHLİKE POPÜLİZM'

TİM Başkan Vekili Ali Nedim Güreli ise bu sene başvuranların iki katına çıktığını belirterek, üniversitelerin AR-GE çalışmaları için hevesli olduğunu söyledi. Tarım en büyük tehlikenin böcek yerine popülizm olduğunu savunan Güreli şöyle dedi: "Tarım sektörü namuslu insanların geçineceği bir sektördür. Tarım sektöründe çalışanları Kemalettin Tuğcu hikayeleriyle acındırmak doğru değildir. Artık sıra bize gelmelidir. Artık tarımda reform yapılmalıdır. Her ülkenin tarım politikası var. Bizim de kendimize has bir tarım politikamızın olması gerekiyor. Tarım sektörü bir makine gibi olmalıdır. Global oyuncuların sahip olduğu silahları verin. Biz onlardan daha iyisini yapalım."

GEZİ PARKI EYLEMİNİ ELEŞTİRİNCE SALONU TERK ETTİLER

Tarım sektörünün son 10 yılda ciddi yol kat ettiğini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, bu gelişmenin artarak devam edeceğini belirtti. Dün Ankara’da yaşanan Taksim Gezi Park protestolarıyla ilgili değerlendirmede de bulunan Arzu şunları söyledi:

"İzmir'e gelmek için Ankara’da havalimanına giderken bazı gördüklerimi paylaşmak istiyorum. Yolcuğumuz esnasında bir grup eylemcinin arasında kaldık. Eylemci grubun içinde kalan bir ambulans da vardı. Ambulansın içinde bulanan hasta ve hasta yakını olmak istemezdim. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından engelliler için yapılan meyve suyu büfeleri yıkılmıştı. Yine mahallemde vatandaşlar ışıklarını yakıp söndürüyorlardı. Tabii ki protestolarını yapabilirler. Ama bu komşularından bazılarının Kızılay’da dükkanları olduğunu hatırladım."

Arzu’nun konuşmalarına AR-GE ve tarım çalışmaları dışında olması sebebiyle tepki gösteren katılımcılardan bazıları salonu terk etti. Salon dışına çıkan topluluk ödül konuşmaların siyasi boyutta olmasını eleştirdi.

Konuşmaların ardından Ar-Ge proje pazarında dereceye giren katılımcılara ödülleri verildi.