Polis şiddetini kınadılar

İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, DİSK, TÜRK-İŞ ve KESK ortak açıklamayla Gezi Parkı demokratik tepkilerine karşı yönelen şiddeti kınadıklarını açıkladı. İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş ve İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Mete Güzelant, İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın kendilerine biber gazı kullanılmayacağını söylemesine karşın kullanılmasına tepki gösterdi.

Ortak açılamayı İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş okudu.

Pekdaş, "Kolluk kuvvetlerinin orantısız güç kullanımı işkence boyutlarına ulaşmıştır. Biber gazları da doğrudan insanlar hedef alınarak mermi gibi kullanılmaya başlanmış, polisin fiziki saldırısı sonucu yaşamsal risk taşıyan ağır yaralanmalar meydana gelmiştir. Direnme hakkını kullanan yurttaşlarımız, baskıya, aşağılanmaya, hakarete, yasaklara karşı halka rağmen bir şey yapılamayacağını ve sessiz kalmayacağını fiili olarak ortaya koymuş, faşizan uygulamalara karşı sesini yükseltmiş ve hükümetin istifa etmesini talep etmiştir" dedi.

VALİ TOPRAK’A BİBER GAZI TEPKİSİ

İzmir’de geçen cuma gününden beri demokratik muhalefetin gece gündüz alanlarda, onbinlerce İzmirli’nin meydanları doldurduğunu ve barışçı bir şekilde tepkisini ifade ettiğini belirten Pekdaş, gösteriler devam ederken 1 Haziran Cumartesi günü kendisi ve Mete Güzelant’ın İzmir Valisi Mustafa Toprak’la görüştüklerini demokratik muhalefetin gösterilerinde karşı şiddet uygulanmamasını ve biber gazı sıkılmamasını talep ettiklerini söyledi.

Vali Toprak’ın da biber gazı kullanılmaması yönünde kolluk kuvvetlerine emir verdiğini kendilerine söylediğini dile getiren Pektaş, "Ne yazık ki 1 Haziran akşamı, konuşulanların tam aksi bir durum ortaya çıktı. Basmana’de çok yoğun biber gazı atıldı. Birçok insan gazdan etkilendi, gaz kapsüllerinden ve taşlardan yaralandı. Güvenlik güçleri ile birlikte hareket eden sivil bir grup taş ve sopalarla polis şiddetine karşı direnen ve olaylarla ilgisi olan olmayan insanlara da saldırdı. Pazar günü de saldırılar devam etti. Polis istese gerekli tedbirleri alabilirdi. Toplumu panik halinde bırakmak isteyen ziniyet faşizmdir" diye konuştu.

PROVOKASYON VE ŞİDDET UYARISI

İzmir Barosu’nun 31 Mayıs’tan itibaran gözaltılarla ilgili müdafi avukat görevlendirdiğini beliten Pekdaş, gözaltılar ve gösteriler sırasında yaşanan kötü muamele ve diğer hak ihlalleriyle ilgili olarak da İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi bünyesinde birim oluşturluduğunu söyledi. Pekdaş, her türlü bilgi, belge ve dökümünanın bu birime ulaştırılmasını istedi. İzmir Tabip Odası bünyesinde kurulan ilk yardım merkezinde görev yapan doktorların da pek çok vakaya müdahale ettiğini dile getiren Pekdaş, bazı insanlara hedef alınarak plastik mermi atıldığının gözlendiğini, bir doktorun da cop darbesiyle başından yaralandığını dile getirdi. Pekdaş, İzmir demokrasi bileşenleri olarak en temel insan haklarına yönelik uygulamalara karşı geleşen meşru direnişini bir parçası olduklarını söyledi. Türkiye’yi faşizm batağına sürüklemek isteyenlere karşı müc adele kararında oldukların belirten Pektaş, İzmirliler'i provokasyonlara kapılmamaları, kolluk kuvvetlerini ise şiddete başvurmamaları konusunda uyardı.

ÇOCUKLARDA TRAVMAYA YOL AÇAR

Dr. Mete Güzelant da biber gazı kullanılması üzerine telefonla konuştuğu Vali Toprak’ın kendisine, "Ne yapalım, mecbur kaldık" dediğini söyledi. Dr. Güzelant, olaylarda 18 yaşın altında onlarca çocuğun da darp edildiğini söyledi. Dr. Güzelant, "Bu olaylar çocuklarda tramvaya yolaçabilir. Çocukları ruhsal ezilmişliğe düşürür"dedi. Dr. Güzelant, İzmir’de ölümcül yarası olan hasta bulunmadığını, bir gencin gözünün yanıda plastik merminin neden olduğunu düşündükleri yanık bulunduğunu, bazı gençlerde kırıklar olduğunu, bir polisin de başından yaralandığını söyledi.

KESK Dönüm Sözcüsü İsmail Akyol ise 5 Haziran’da daha önceden iş güvencesiyle ilgili yapmaya karar verdikleri 1 günlük iş bırakma eylemine son olaylardan sonra demokrasi talebinin de temel gerekçe olarak eklendiğini belirterek, diğer emek örgütlerini destek vermeye çağırdı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı da örgütler arasında Genel Merkez düzeyinde bu konuyla ilgili görüşmeler yapılacağını söyledi.

KOCAOĞLU DA GELDİ

Ortak açıklamaya, Pekdaş ve Güzelant’ın yanısıra, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Fardan Çiftçi, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, TÜRK-İŞ 3. Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç ve KESK Dönem Sözcüsü İsmail Akyol da katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da açıklamayı izledi. Kocaoğlu daha sonra açıklama yapanlarla görüştü.

Utku BOLULU/İZMİR, (DHA)