''Tüm kamuoyu önünde bu arkadaş irdelensin''

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat’ın Körfez’e kanalizasyon aktığı gerekçesiyle kendileri hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Kocaoğlu, "Çevre ve Şehircilik İl Müdürü görevini yapmıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne topu atarak, ceza keserek, Savcılığa suç duyurusunda bulunarak kendini aklamaya çalışıyor. Bıçak kemiğe dayandı. Tüm kamuoyu önünde bu arkadaş incelensin, irdelensin. Yoksa biz hatamızı çekmeye hazırız" dedi.

Utku Bolulu - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ata Erpolat arasında 2009 seçimleri öncesi başlayan gerginlik büyüdü.

Erpolat Bayındırlık İl Müdürü olduğu dönemde, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin imar planıyla ilgili 170 kadar Meclis kararına rapor düzenleyip Valilik tarafından dava açılmasını sağladı. Daha sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürü olan Ata Erpolat, geçen süreçte de çevre kirliliğiyle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İZSU’ya yazılan cezalarla gündeme geldi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu düzenlediği basın toplantısında Ata Erpolat’ı hedef aldı. Çevre İl Müdürlüğü’nün, Körfez’i kirlettiği gerekçesiyle haklarında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu açıklayan Kocaoğlu buna neden olayın ise 65 kilometre uzunluğunda ana kuşaklama kanalı, buna bağlı 95 kilometrelik tali kolektör, 4120 kilometre uzunluğunda kanalazisyon, iki arıtma tesisinden oluşan dev sistemde meydana gelen bir arıza olduğunu açıkladı. Kocaoğlu, 4 Şubat’ta Büyük Kanal’de tespit edilen arızanın 7 Şubat’ta kamuoyuyla paylaşıldığını, acilen çıkılan ihalenin ardından 12 Mart’ta temizlik ve bakım çalışmasının başladığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ise 8 Mart’ta tutanak tuttuğunu, 4 Nisan’da cezanın İZSU’ya tebliğ edildiğini açıklayan Kocaoğlu bu sürede hattın 400 metresinde tıkanıklığa neden olan 3 bin 200 ton malzeme çıkarıldığını, çalışmanın halen sürdüğünü açıkladı. 700 BİN TL CEZA Çevre yatırımlarından dolayı takdir beklemediklerini, ancak böyle bir muameleyi hiç haketmediklerini kaydeden Aziz Kocaoğlu, Çevre İl Müdürlüğü’nün son 6 ay içinde ayrıca İZSU’ya 5 ayrı konuda 493 bin TL’lik idari para cezası kestiğini, toplam ceza tutarının 700 bin TL’ye ulaştığını açıkladı.

'HASMANE TUTUM VAR'

Kocaoğlu, Çevre İl Müdürü’nün hasmane tutumunun hesabının sorulmasını isterken şunları söyledi: "İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne karşı hasmane tutum içindeki bu arkadaşın, bu vatandaşın, görevini sağlıksız kullanan adamın hesabını sorsun. Benim İzmir’in seçilmiş belediye başkanı olarak talebim, isteğim budur. Çevre konusunda başarımıza gölge düşürmek için kurgulanmış bir senaryoyu uygulamak görevi değildir. İl Müdürü eğer kendiliğinden yapıyorsa bunu, 'Ben varım buradayım' diye yapıyorsa amirlerinin görmesi gerekir. Biz yaptıklarının doğru olmadığı gerekçesiyle durumu amirleriyle paylaşıyoruz. İl Müdürü hakkında ne yapması gerekiyorsa yapar, belki de ödüllendirirler. Daha yüksek mevkilere getirirler. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün İZSU’ya kestiği idari para cezalarının iptali için dava açtık. Önce cezaları kesmiş, sonra işi bir boyut yukarı taşıyarak suç duyurusunda bulunmuş. Yarın nereye taşıyacak bilmiyorum. Cezalardan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a bir mektup yazdım. Bir açığınız varsa, kendinizi kurtarmak için hedefi başka yere kilitliyorsunuz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü görevini yapmıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne topu atarak, ceza keserek, Savcılık’a suç duyurusunda bulunarak kendini aklamaya çalışıyor. Ben ispiyonculuk yapmam. Ama bıçak kemiğe dayandı. Tüm kamuoyu önünde bu arkadaş incelensin, irdelensin. Yoksa biz hatamızı çekmeye hazırız."