İzmir'den Başbakana çağrı

Nazım Hikmet’in 50. ölüm yıl dönümü etkinliğinde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulunarak, ülkedeki tansiyonu düşürmesini istedi.

Nazım Hikmet, vefatının 50. yıldönümünde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği programla anıldı. İzmir Sanat’ta Nazım Hikmet Heykeli önünde düzenlenen etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, belediye bürokratları ve çok sayıda Nazım Hikmet dostu katıldı. Anma programında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Nazım Hikmet’in 20. yüzyılın en büyük Türk şairi olduğunu savunarak, “Nazım Hikmet, insan sevgisiyle dolu, yaşamı mücadele ile geçmiş önemli bir inanç adamı, dava adamıdır. İnandığı yolda ne pahasına olursa olsun yürümüş ve 12 yılını hapishanelerde geçirmiştir. Aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

İzmirliler adına seslendi

İstanbul’da Taksim Gezi Parkı’na alışveriş merkezi yapılmaması için başlayan ve Türkiye’ye yayılan direniş hareketlerine değinen Başkan Kocaoğlu, bütün makamları demokratik hakkını kullanmaya çalışan insanları korumaya davet etti.

Kocaoğlu, yoldan geçen insanların bile saldırıya maruz kaldığına dikkat çekerek,  şöyle konuştu:

“ Burada en acı olan Sayın Başbakan’ın bu konuyla ilgili açıklamalarıdır. Sayın Başbakan, Başbakan sorumluluğuyla ülkede tansiyonu düşürmesi, halkı sükunete davet etmesi gerekir.

Tam tersine Sayın Başbakan topluma malum sıfatlar yükleyen konuşmaları ile toplumu daha da çok germiştir. Sayın Başbakan’ın halkın huzuruna çıkıp, demokratik haklarını arayan insanlarımıza bir cevap vermesi gerekir. Konu İstanbul’un simge meydanına inşaat yapma meselesidir. Bu inşaatın maddi değeri ne olursa olsun, manevi değeri varsa, bir çocuğumuzun, bir gencimizin, bir insanımızın tırnağına değer mi? Bunu sormamız gerekiyor. ‘Madem Türkiye istemiyor. Ben buraya bu inşaatı yapmıyorum’ dediği zaman ülke huzura kavuşacaktır.

Bu her şeyden, herkesten önce icranın başı Sayın Başbakan’ımızın görevidir. İster yurt içinde, ister yurt dışında olsun acilen Sayın Başbakan’a bir Belediye Başkanı, bir vatandaş olarak, İzmirliler’in hemşehrisi olarak, İzmirli’nin sesi olarak bu isteğimi iletmek istiyorum” dedi.

Artık olayların durulmasını istediklerini belirten Başkan Kocaoğlu, insanların yatışması gerektiğini dile getirdi.

Kocaoğlu, “Türkiye’nin en demokratik, anlayışlı, hoşgörülü, onurlu ve sorgulayan kentimizde vatandaşımız özgürce haklarını kullansın istiyoruz. Hiçbir vatandaşımız taşkınlık istemiyor. Cam, çerçeve kırılsın istemiyor. Bir kuruma, kişiye saldırılsın istemiyor. İzmir’in anlayışında, bizim anlayışımızda böyle bir şey yok. Tahriklere gelmememiz gerekiyor. Provokasyona alet olmamamız gerekiyor. Bunu başarmaktır hepimize düşen görev. Bunu başarırsak amacımıza ulaşacağız. Kim ne yapıyorsa yapsın kitlesel olarak tahriklere gelmememiz lazım. Yapılan tahribatların karşısındayım ama protesto, gösteri demokratik haktır. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde bu durum ekmek, su kadar önemlidir. Bu yapılırken kimsenin malına, canına zarar gelmesin “ diye konuştu. Sıkıntıları aşacağız İzmir’deki eylemleri değerlendiren Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bornova’da meydana gittim. Büyük çoğunluğu tanıdık insanlardı. Seçim mitinglerine bile gelmeyen insanlardı. Tanımadıklarım ‘şunun oğlu, kızıyım’ dediler. Yani orada Bornovalı vardı. Dikkatli olmak durumundayız. Eğer bugün emniyet güçlerinin başta Valiliğin olmak üzere vatandaşın demokratik tepkisine izin vermesi, provokasyonlar yapılırken orada bulunan vatandaşın emniyetinin de sağlanması lazım. Birini tutup öbürüne vuruyorsa o zaman yandaşlık, adaletsizlik var demektir. İki gündür hissettiğimiz durum budur. Bütün makamları demokratik hakkını kullanan insanlarımızı korumaya, kollamaya çağırıyorum. Ülkemiz sıkıntılı süreçten geçiyor. Bizim insanımız bu tür sıkıntılı süreçleri aşmak zorundadır. En kısa zamanda yetkililer bu durumu duysun ve toplumu rahatlatsın. Sürecin İzmir’de ve Türkiye’de bitmesini istiyorum. Toplumun gerilmemesini istiyoruz ve talep ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, Anadolu insanı her zaman olduğu gibi bütün sıkıntıları aşacaktır. Aşmak gücüne sahiptir. Hemşerilerimin ve vatandaşlarımızın sağduyusuna güveniyorum. Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine”.

Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlar Nazım Hikmet Heykeli’ne karanfil bıraktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Caz Orkestrası Nazım Hikmet’in bestelenmiş şiirlerini seslendirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, buradaki programının ardından Gündoğdu Meydanı’na geçerek, vatandaşlarla bir araya geldi.