Kocaoğlu'ndan Genel-İş'e sert tepki

Utku BOLULU/DHA - İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZELMAN kadrolu belediye otobüs şoförlerinin sabahtan, saat 14.00’e kadar sefere çıkmamasını örgütleyen DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nı kınadı.

Bu hareketin İzmirlilere yapılmış bir kötülük olduğunu, Gezi Parkı nedeniyle halkın başlattığı, hiç kimsenin katkısı olmayan protestolardan sendikanın rol çalmaya çalıştığını belirten Kocaoğlu, sefere çıkmayan şoförlere en ağır disiplin cezasının verileceğini, İzmirlilere verdikleri sıkıntının yanlarına kalmayacağını açıkladı.

İzmir’de Gezi Parkı olayları nedeniyle 'Hükümet’in takındığı antidemokratik tavrı protesto etmek için' yapılan iş bırakma eylemi kapsamında DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın aldığı kararla İZELMAN kadrolu belediye otobüs sürücüleri sabahtan öğlen saat 14.00’e kadar iş başı yapmadı.

ESHOT ve İZULAŞ kadrosu olan Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası üyesi şoförler ise direksiyon başına geçti. Bu nedenle İzmir’de her gün sefere çıkan 1450 araçtan 1000’i garajlarında kalırken, tüm kentte ulaşım 450 otobüsle sağlandı. ESHOT’un acilen oluşturduğu hat organizasyonu ile işine, okuluna giden İzmirlilerin mağduriyeti azaltıldı.

Buna karşın pek çok semtte sıkıntı yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ulaşımda yaşanan sıkıntıya sert tepki gösterdi. Kocaoğlu yaptığı açıklamada ulaşımda ne sendikanın, ne de personelin grev yapma ve işi bırakma gibi bir yasal hakkı olmadığını söyledi. Ulaşımın grev kapsamı dışında olduğunu belirten Kocaoğlu, “Bürokratlarım ve benim çabalarıma karşın maalesef bugün görevlerini yapmadılar. Biz yasa ve disiplin yönetmeliğine disiplin uygulaması başlattık. En ağır ceza verilecek. Ancak, grev yetkisi olmamasına karşın ulaşımda 4 milyon İzmirliyi sabah işine, okuluna taşımayan ve bunu örgütleyen sendikayı şiddetle kınıyorum” dedi.

GECE GÖRÜŞMESİNDEN SONUÇ ÇIKMADI

Kocaoğlu, Genel-İş’in aldığı işi bırakma kararını dolaylı yollardan bürokratların akşam üzeri saat 17.30 sularında duyduğunu, bu saatten sonra sendika temsilcilerinin çağrılarak görüşmelere başladıklarını söyledi. Geç saatlere kadar sendikacılardan olumlu haber bekledikleri için İzmirlileri bilgilendiremediklerini belirten Kocaoğlu, bu nedenle İzmirlilerden kendisini anlayışla karşılamalarını istedi.

SENDİKACILIĞIN GELDİĞİ DURUMA ÜZÜLÜYORUM

Ulaşımda Genel-İş’in aldığı iş bırakma kararı ve sürücülerin direksiyon başına geçmemesini İzmirlilere yapılmış bir kötülük olarak değerlendiren Kocaoğlu, “Tüm hemşehrilerimden bunu önleyemediğim için özür diliyor, beni anlamalarını talep ediyorum. Bugüne kadar hayatım boyunca örgütlülüğün yanında olmuş, emeği savunmuş bir vatandaş olarak sendikacılığın geldiği bu durumu uzunca bir süredir üzülerek izliyorum. Hiç kimsenin katkısı olmadan halkın başlattığı demokratik protesto eyleminin pazartesi günü akşamı Gündoğdu Meydanı’nda sendikanın önlüklerini giyerek rol kapmaya çalışmaları ve bu ortamda yararlanmak için bugün belediye otobüsleri çalıştırmama tavırları halka yapılmış çok yanlış bir hareket, kendileri için de rol kapmak olarak değerlendirdiğini ve bu yapıdaki sendikacıların işçinin hakkını korumaktan ve işçinin vatandaşa hizmet etmesinden çok uzak olduğunun da altını çizmek istiyorum. Hiçbir haklı gerekçe olmadan bugün İzmirlilere verdikleri sıkıntı yanlarına kar kalmayacaktır” dedi.

Kocaoğlu, işçilerin daha sağduyulu olmaları ve görevlerini yapmaları gerektiğine dikkat çekti. Kocaoğlu, direksiyon başına geçen ve çalışan 450 sürücüye ise teşekkür etti. Öte yandan, toplu iş sözleşmesindeki maddelere göre disiplin hükümlerini içeren 3'üncü maddesi uyarınca ağır ihmal, kasıtlı işe çıkmama, görevi aksatmaktan dolayı maaşlarından 3 yevmiye kesme cezası verilebilecek. İkinci kez tekrarı halinde ise sürücülerin iş akdinin feshi yapılabilecek. Buna ESHOT Disiplin Kurulu karar verecek.